Ποιος θα κόψει τον Γόρδιο δεσμό;

Η παγκόσμια οικονομία ξαναβρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύκλου κρίσης, μετά απ' αυτήν του 2008. Αν όμως τότε οι κυβερνήσεις αιφνιδιάστηκαν και δήλωναν εξαπατημένες από τις οικονομικές ελίτ, τώρα δεν έχουν δικαιολογία.

Χαρακτηριστική είναι η δογματική προσήλωση των Ευρωπαίων ηγετών σε μια πολιτική που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών και αφήνει ανοικτή την κερκόπορτα στις αγορές. Η ευκολία με την οποία οι αγορές "παρέκαμψαν" την απόφαση για την Ελλάδα και στράφηκαν κατά της Ιταλίας με το....
1,6 τρισ. χρέος αποδεικνύει ότι η κρίση εκλαμβάνεται ως συστημική από όλους εκτός από τους αρμόδιους για την αντιμετώπισή της.

Το νέο ντόμινο στα χρηματιστήρια ξεκίνησε από την Ευρώπη, μεταδόθηκε στην Αμερική και την Ασία και έκανε δεύτερη φορά τον γύρο του κόσμου πριν καλά - καλά το πάρουν χαμπάρι στην Ευρώπη.

Μόλις προχθές ήχησε ο συναγερμός, με τον Μπαρόζο να σπεύδει να ζητεί την αύξηση των κονδυλίων του μηχανισμού στήριξης και τον Όλι Ρεν να ξεστομίζει την "απαγορευμένη λέξη” "ευρωομόλογο". Και πάλι όμως οι αγορές δεν σταματούν. Γνωρίζουν ότι η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η αδυναμία να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα του χρέους, αφήνει έκθετη την Ευρωζώνη. Η θεωρία πως θα μπορούσε να επιβληθεί υγειονομική ζώνη γύρω από την μικρή Ελλάδα διαψεύστηκε μέσα σε δέκα μέρες.

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Ο μηχανισμός διάσωσης, ακόμη κι αν προικοδοτηθεί με περισσότερα δισεκατομμύρια, δεν μπορεί να αναχαιτίσει τις αγορές. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει τις ευθύνες της, να λειτουργήσει ως ο θεσμός ύστατης καταφυγής για το χρέος. Αυτό προϋποθέτει την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας, την ευχέρεια η ΕΚΤ να μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα για να αντιμετωπίσει το χρέος, δηλαδή να ξεφύγουμε από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό της αντιπληθωριστικής υστερίας.

Αυτή είναι μια καλή αρχή του τέλους του κακού. Υπάρχει και η κακή αρχή. Αν η Γερμανία αρνηθεί να αποδώσει τον ρόλο αυτόν στην ΕΚΤ, είναι σαν να αποσύρεται από την Ευρωζώνη και να την οδηγεί σε κατάρρευση.

Αυτόν τον Γόρδιο δεσμό δεν μπορούν να τον λύσουν ούτε βέβαια να τον κόψουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη. Παραμένει άγνωστο αν η φρενίτιδα της κρίσης οδηγήσει στο κακό τέλος, πριν οι κοινωνίες κατορθώσουν να κάνουν την πολιτική ανατροπή.

Μέσα σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, η υποτελής ελληνική κυβέρνηση μοιάζει ολοένα και περισσότερο ως επαρχιακός θίασος, ανίκανος να βρει... ταξί για τη μεταφορά του!


http://www.avgi.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα