Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο!

Φόρο "με το μέτρο" και ... στην τιμή ζώνης, σχεδιάζει να επιβάλει σε κάθε ακίνητο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τον χρεώνεται ο ιδιοκτήτης αλλά θα τον πληρώνει στο λογαριασμό της ΔΕΗ ο ενοικιαστής που, όπως και με το ΤΑΠ, θα το συμψηφίζει ύστερα με το...
ενοίκιο.

Επειδή οι εισοπρακτικοί μηχανισμοί της εφορίας έχουν «φρακάρει», επειδή το ΚΕΠΥΟ αδυνατεί να υπολογίσει τα πάσης φύσεως τέλη
και φόρους ακινητων τα τελευταία 3 χρόνια και επειδή ο κόσμος αναβάλλει και δεν πληρώνει τις πληρωμές στο δημόσιο, στο οικονομικό επιτελείο κατέληξαν στην απόφαση να ενσωματωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να τον πληρώνουν όλοι για να μην τους κοπεί το ρεύμα!

Ως προς τον υπολογισμό του τέλους, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τρία εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι το πιο απλό, αλλά το δημόσιο «κλέβει» στις στρογγυλοποιήσεις. Δηλαδή θα θεσπιστεί ειδική κλίμακα από 0,5 ευρώ έως και 10 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης στην περιοχή. Πχ:

- 0,5 ευρώ για τιμή ζώνης έως τα 700 ευρώ

- 1 ευρώ για τιμή ζώνης 700-1000 ευρώ

- 2 ευρώ για τιμή ζώνης 1000-2000 ευρώ

- 5 ευρώ για τιμή ζώνης 2.000-3000 ευρώ

- 7 ευρώ για τιμή ζώνης 3000-4000 ευρώ

- 10 ευρώ για πάνω τιμή ζώνης από 4000 ευρώ.

Πιο πολύπλοκο αλλά αναλογικά δικαιότερο είναι ο υπολογισμός με συντελεστή.

Το ένα σενάριο είναι να επιβληθεί με τρεις συντελεστές: 0,5%, 0,1% και 0,2%. Στην περίπτωση αυτή θα ορίζεται και ότι καμία τιμή ζώνης δεν θα είναι μικρότερη –για τον υπολογισμό του τέλους- από τα 1000 ευρώ.

Το άλλο σενάριο προβλέπει δύο συντελεστές, 0,1% και 0,2% από το πρώτο τετραγωνικό, όσο χαμηλή και αν είναι η τιμή ζώνης.

Η διαδικασία για το ειδικό τέλος, που θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα ανακοινωθεί την Τρίτη και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα ληφθούν υπ' όψιν κοινωνικά κριτήρια. Όπως είπε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα δώσει στη ΔΕΗ όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ποιος είναι άνεργος, ανάπηρος ή υπάγεται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Και έτσι όμως αδικούνται τα σπίτια παλαιότητος αφού θα φορολογούνται όσο και οι πολυτελείς μεζονέτες που μπορεί να είναι δίπλα τους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για την κάθε περίπτωση.

Α΄σενάριο:

Στη Γλυφάδα, σε δρόμο με τιμή ζώνης 4600 ευρώ το τετραγωνικό, θα υπολογιστούν 10 ευρώ το τετραγωνικό κάθε ακινήτου. Για μεζονέτα 200 τετραγωνικών προκύπτει φόρος 2000 ευρώ.

Στου Παπάγου, όπου ολόκληρο ο δήμος έχει τιμή ζώνης 2500 ευρώ το τετραγωνικό, για τα 200 τετραγωνικά, με 5 ευρώ το τετραγωνικο θα πληρώσουν 1.000 ευρώ.

Στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα οι περισσότερες τιμές ζώνης είναι 750 ευρώ το τετραγωνικό. Διώροφο 200 τετραγωνικών θα πληρώσει 200 ευρώ (με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό) είτε είναι πέτρινη κατο
Keywords
Τυχαία Θέματα