Πολιτικές λεπτομέρειες...

Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, δεν είναι δυνατόν να έχεις την ίδια άποψη για αυτά, που είχες πριν αλλάξουν. Δηλαδή όταν ένα λουλούδι ξεραθεί, δεν μπορείς να πεις τι ωραίο λουλούδι που είναι, αλλά τι ωραίο λουλούδι που ήταν.

Έτσι και οι δημοσκοπήσεις, όταν υπήρχε πολιτική σταθερότητα (πριν μνημονίων και οικονομικής κρίσης), υπήρχε με δείγμα ολίγων ατόμων ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, ένα «αποτέλεσμα» πλησίον στο πανελλαδικό αποτέλεσμα των.....
κανονικών εκλογών. Όταν όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει,
με αγανακτισμένους, με δημιουργία κινημάτων από εδώ και από εκεί που άλλα διατηρήθηκαν, άλλα έσβησαν γρήγορα κ.ο.κ. και με τους πολίτες λόγω της οργής τους (βρασμός ψυχικής ορμής) από την οικονομική εξαθλίωση και την αποδόμηση του κράτους, να απαντάνε στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων με γνώμονα μεμονωμένων περιστατικών, σε αυτό βοηθάει πιθανόν και η μη σωστή δομή των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούν οι δημοσκοπήσεις (περιέχουν πολλά λογοπαίγνια, ή εκφράσεις πολλαπλών εννοιών). Μεμονωμένα περιστατικά είναι για παράδειγμα να έχεις περίπτερο και να σε έχουν ληστέψει, χτυπήσει 50 φορές αλλοδαποί εγκληματίες. Φυσικό επόμενο είναι να απαντάς στην ερώτηση των δημοσκόπων με γνώμονα αυτό το επαναληφθέν περιστατικό, χωρίς να υπολογίζεις και τις άλλες λειτουργίες του κράτους, αλλά και τα κοινωνικών θεμάτων που βιώνουμε γενικότερα ως πολίτες.

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να μάθουμε να ακριβολογούμε στις εκφράσεις μας. Δεν είναι αναγκαίο να έχουμε σπουδάσει φιλόλογοι, αναγκαίο όμως είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα λογοπαίγνια και τις εκφράσεις διπλής η πολλαπλής ανάγνωσης. Για παράδειγμα ακούμε συνεχώς ότι στα ψηφοδέλτια λόγω ποσόστωσης πρέπει το 1/3 να είναι υποψήφιες γυναίκες. Λάθος! Έτσι δίδεται η εντύπωση ότι ακόμη και αν το ψηφοδέλτιο εξολοκλήρου αποτελείται από γυναίκες είναι μια χαρά. Ο Νόμος πουθενά δεν αναφέρει ότι το 1/3 των ψηφοδελτίων να είναι γυναίκες. Ο Νόμος λέει ότι στο ψηφοδέλτιο (αυτοδιοικητικές εκλογές) πρέπει να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 1/3 του συνόλου από τα δύο φύλα. Δηλαδή αν έχουμε 45 υποψηφίους συνολικά, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον (ελάχιστο) 15 άνδρες και 15 γυναίκες. Αν έχει μόνο 14 άνδρες και οι υπόλοιποι είναι γυναίκες ή αν έχει 14 γυναίκες και το υπόλοιπο άνδρες, δεν είναι νόμιμο το ψηφοδέλτιο. Στις βουλευτικές εκλογές πρέπει από τον συνολικό αριθμό υποψηφίων το 1/3 των υποψηφίων τουλάχιστον να είναι ή άνδρες ή γυναίκες. Δηλαδή αν ένα κόμμα σε όλη την επικράτεια έχει συνολικό αριθμό υποψηφίων 450 τότε θα πρέπει να έχει τουλάχιστον (ελάχιστο) 150 άνδρες και 150 γυναίκες. Αν έχει μόνο 149 άνδρες και οι υπόλοιποι είναι γυναίκες ή αν έχει 149 γυναίκες και το υπόλοιπο άνδρες, δεν είναι νόμιμο. Αλήθεια, πόσοι από όλους εμάς το γνωρίζουν αυτό; Φαντάζεστε δημοσκόπηση με ερώτημα θα ψηφίζατε κόμμα γυναικών; Όλες οι γυναίκες θα απαντούσαν, χωρίς καμία να τους πει ότι η δημοσκόπηση δεν είναι ορθή για τους ανωτέρω λόγους.

Τα κόμματα (πολιτικοί σχηματισμοί) παράγουν γενική πολιτική. Η οικονομική κρίση οδη
Keywords
Τυχαία Θέματα