Πολλές οι εκκρεμότητες που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση, μικρός ο χρόνος της θητείας της

Ο κ. Παπαδήμος αναλαμβάνοντας από σήμερα, και τυπικώς και ουσιαστικώς από το βράδυ της Κυριακής τα ηνία και την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων και υποθέσεων που εκκρεμούν, είτε λόγω της ατολμίας της προηγούμενης κυβέρνησης, είτε λόγω των γνωστών σε όλους μας γραφειοκρατικών και μη προβλημάτων που....
είθισται να δημιουργούν εμπόδια σε κάθε
λογής μεταρρυθμίσεις.
Η νέα κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας θα έρθει αντιμέτωπη με την αδήριτη αναγκαιότητα κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, μέσω του οποίου θα δώσει και τα πρώτα δείγματα γραφής της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Αναμφίβολα ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε παρουσιασθεί πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο ακόμη και την περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, δεδομένου ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας απ΄ τον κ. Παπαδήμο, δεν σημαίνει ταυτοχρόνως και την έξοδο της χώρας από την κρίση και από την απομάκρυνση της απ΄ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να πετύχει ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και η νέα κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να ακολουθήσει μία σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή ενός νέου φορολογικού νόμου, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και κυρίως στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, όχι μόνο με μέσα επιβολής διοικητικών ποινών, αλλά με την δημιουργία της υποδομής εκείνης που θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της φορολογικής νοοτροπίας.

Ο κ. Παπαδήμος θα είναι τελικώς αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στην κατάργηση μία πλειάδας δημοσίων οργανισμών και φορέων, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και να τεθούν ως το τέλος του έτους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρεία 30.000 – 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και το αίτημα που έχει διατυπωθεί από την πλευρά της τρόικας.

Επιπλέον, θα πρέπει να κατευθύνει και να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην επίτευξη της οριστικής συμφωνίας ανταλλαγής των ομολόγων, του γνωστού PSI, αλλά και να διαπραγματευτεί όλες τις αναγκαίες παραμέτρους με την Ευρωπαϊκή ένωση και το διεθνές νομισματικό ταμείο για την επίτευξη της συμφωνίας για την σύναψη της δεύτερης δανειακής σύμβασης της χώρας.

Ο νέος πρωθυπουργός, θα είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων να θέσει σε εφαρμογή όλες εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις, ρηξικέλευθες και μη, που η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να μετουσιώσει σε πράξη, παραμένοντας απλώς και μόνο στο επίπεδο των φιλόδοξων διακηρύξεων και μόνο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του βραχύβιου της κυβέρνησής που θα ηγείται, το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο, αλλά πρωτίστως να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη προς τις δυνατότητες και τ
Keywords
Τυχαία Θέματα