Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το ταμείο έκτακτης ρευστότητας για τις τράπεζες

Υπάρχει θέμα ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα; Όχι είναι η απάντηση που δίνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τις πλέον αρμόδιες πηγές, οι....
οποίες διευκρινίζουν: είναι τόσες πολλές οι ασφαλιστικές δικλείδες, που υπάρχουν διαθέσιμες, που μπορεί να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει. Τελευταία, στο προσκήνιο έρχεται μια νέα.

Ο λόγος αφορά στο ELA, ένα ειδικό ταμείο έκτακτης ρευστότητας, το οποίο έχει στη διάθεση της η Τράπεζα
της Ελλάδας (ΤτΕ) και μπορεί να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, λαμβάνοντας προηγουμένως μια σχετική άδεια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτή η σχετική αδειοδότηση έχει εξασφαλισθεί προ διμήνου περίπου, οπότε η ΤτΕ είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη να δώσει τη ρευστότητα που θα της ζητηθεί, στην αγορά.

Για να γίνει, όμως, αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να της κατατεθεί σχετικό αίτημα από όποια ή όποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα. Και προς το παρόν, τουλάχιστον, τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει από καμία. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να δρομολογηθεί εντός των επομένων ημερών.

Κι αυτό γιατί προσεχώς υπάρχει μια μεγάλη ομολογιακή λήξη, την οποία, το δημόσιο για να καλύψει θα χρειασθεί ενδεχομένως να «σηκώσει» ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έχει σε διάφορες τράπεζες. Αυτό, ενδεχομένως, να δημιουργήσει ένα ζήτημα αναφορικά με τη ρευστότητα τους, το οποίο για να αντιμετωπισθεί, ίσως να ζητηθεί η βοήθεια του ELA.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, έγινε στο παρελθόν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Ιρλανδία), με επιτυχία. Γιατί στην πραγματικότητα, το ταμείο αυτό δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μια επιπλέον εγγύηση για την ρευστότητα στην αγορά. Από τις πολλές που τελικώς φαίνεται ότι διαθέτει το σύστημα, αλλά τις παρουσιάζει μόνο όταν παρίσταται η σχετική ανάγκη.

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα