Πώς και πόσο θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πακέτο διάσωσης

Σε λιγότερα από 25 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ομόλογα που διακρατούν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και λήγουν έως το 2019, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο χρηματοδότησης του...
ελληνικού χρέους.

Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο που κατέχουν σε ελληνικό κίνδυνο, εξαιρούνται τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα κοινοπρακτικά, τα ομόλογα που κατέχουν έναντι των εγγυήσεων που είχαν λάβει από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και για τα
οποία το ελληνικό δημόσιο απέκτησε τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών και όσες σειρές ομολόγων λήγουν μετά το 2019.

Ετσι, η Εθνική Τράπεζα θα εντάξει τελικά στο πρόγραμμα ομόλογα ύψους 8,5-9 δισ. ευρώ, η Eurobank γύρω στα 4,5-5, η Alpha Bank 4 και η Τράπεζα Πειραιώς 6,5- 7 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των τραπεζών θα γίνει με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους και το ποσό των ομολόγων θα επιμερισθεί κατά ένα τέταρτο σε κάθε μέθοδο, γεγονός που επιτρέπει παράλληλα τον επιμερισμό του κόστους, καθώς η κάθε μέθοδος έχει διαφορετική επίπτωση (ύψος ζημίας) και διαμορφώνει το μέσο όρο κόστους αρκετά χαμηλότερα του 21%, ποσοστού δηλαδή που αντιστοιχεί στην πιο ακραία και «ζημιογόνα» μέθοδο. Εκτιμάται πως η τελική επίπτωση θα διαμορφωθεί μεταξύ 7% και 15% το ανώτερο.

Η τελική όμως αποτίμηση της ζημίας που θα υποστούν οι τράπεζες δεν μπορεί να υπολογισθεί, εάν δεν οριστικοποιηθεί ο τρόπος λογιστικοποίησης, που αποτελεί ακόμη προϊόν διαπραγματεύσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εφόσον επιτραπεί στις τράπεζες να διακρατούν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, τα νέα ομόλογα που θα λάβουν σε αντικατάσταση όσων λήγουν μεταξύ 2014 και 2019, η ζημία που θα καταγράψουν στα βιβλία τους περιορίζεται σημαντικά, σε σχέση με την περίπτωση κατά την οποία θα υιοθετηθεί η μέθοδος αποτίμησης mark to market.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα