ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Ελλάδα και δημοκρατία! Έννοιες αλληλένδετες. Η εξουσία που πηγάζει από τον λαό, επινοήθηκε ως πολίτευμα στην Ελλάδα της αρχαίας εποχής και ονομάστηκε «δημοκρατία» εκ των λημμάτων «δήμος», δηλαδή της οργανωμένης ένωσης των πολιτών και «κράτος», δηλαδή του συστήματος εξουσίας. Βασική αρχή της δημοκρατίας, είναι η υπηρέτηση και η προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου του λαού και όχι τμήματος ή μεμονωμένων ατομικών συμφερόντων.
Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε
ότι, το κάθε μέλος του λαού, οφείλει να έχει αντίληψη των πραγμάτων που συμβαίνουν στην κοινωνία και να.....
συναποφασίζει με τα υπόλοιπα μέλη, υπό το πρίσμα του γενικού συμφέροντος του συνόλου του λαού και όχι του εαυτού του. Αυτό, προϋποθέτει συνολική αλλά και ατομική πολιτική ωριμότητα των μελών, τέτοια που να αποποιείται ο καθείς την ατομικότητά του, προτάσσοντας το γενικό όφελος, ακόμη κι αν αυτός μπορεί να ζημιωθεί! Αυτό βεβαίως, αναμφισβήτητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη ιδιοτέλεια, η οποία όμως είναι μέρος της φύσης μας, ενώ η πάταξη του ιδιοτελούς Εγώ μας, είναι το ζητούμενο στην εξέλιξή μας.
Άρα, εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς, μήπως τελικά η δημοκρατία δεν απευθύνεται στον σημερινό άνθρωπο, αλλά ίσως σε έναν μελλοντικό εξελιγμένο μετάνθρωπο; Μήπως τελικά η δημοκρατία, δεν είναι το τέλειο πολίτευμα;
Ο Αριστοτέλης αναφερόμενος στην δημοκρατία, ανέφερε ότι αυτή είναι ωφέλιμη μόνο όταν αποβλέπει στο κοινό συμφέρον, ενώ όταν εκτρέπεται από αυτό, αποτελεί παρέκβαση και από «δημοκρατία» πρέπει να μετονομάζεται σε «οχλοκρατία»! Εννοούσε δε, ότι παρέκβαση της δημοκρατίας είναι όταν η εξουσία ασκείται από το θυμικό των μαζών, δηλαδή την ανώριμη μαζικοποιημένη και κατευθυνόμενη θέληση του όχλου, από επιτήδειους λαοπλάνους και δημαγωγούς πολιτικούς, οι οποίοι μεθοδεύουν την εξυπηρέτηση ατομικών ή μειοψηφικών συμφερόντων, με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι αποτελούν δημοκρατική επιλογή του λαού.
Μήπως αυτό συμβαίνει σήμερα; Μήπως ο Αριστοτέλης τελικά δικαιώνεται, με τον τρόπο που ασκείται η σημερινή δημοκρατία; Η αλήθεια είναι ότι ο Αριστοτέλης απλά, διέκρινε από τότε, την εγγενή αδυναμία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος να εφαρμοσθεί όπως επινοήθηκε. Ήξερε καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο άνθρωπος και το πώς ενεργεί μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, σήμερα η δημοκρατία θεωρείται παγκοσμίως το δικαιότερο πολιτικό σύστημα, αν και στην πραγματικότητα απέχει πολύ από την ιδεατή κατάσταση. Έχει δε, τόσες πολλές παραλλαγές, που τελικά οι περισσότερες δεν δικαιολογούν τον όρο «δημοκρατία»!
Στην χώρα που επινόησε και «γέννησε» αυτό το πολίτευμα, η εφαρμογή του στην σύγχρονη εποχή, υπήρξε η πλημμελεστέρα! Παρόλο που η Δύση παρέλαβε την δημοκρατία, την προσάρμοσε και την εφήρμοσε στην πράξη, δε επέτρεψε ποτέ στην Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Αντίθετα, μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς, επέβαλε το δικό της «προστατευτικό» δημοκρατικοφανές καθεστώς, στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος! Τοποθέτησε έκτοτε (μέχρι και σήμερα) τους «δικούς της» ανθρώπους, οι οποίοι ε
Keywords
Τυχαία Θέματα