Πώς θα αυξήσετε την σύνταξή σας

Να αυξήσουν τη σύνταξή τους έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι που θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις πριν ανοίξουν την... πόρτα εξόδου.
Να αυξήσουν τη σύνταξή τους έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι που θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις πριν ανοίξουν την...
πόρτα εξόδου. "Κλειδί" για την προσαύξηση της σύνταξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η παραμονή στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καθοριστικός παράγοντας είναι η αλλαγή ασφαλιστικής κλίμακας.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θέλουν να αυξήσουν το ποσό
της σύνταξής τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δημόσιο. Διπλά κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας. Η προσαύξηση που δίνεται στη σύνταξη (κύρια και επικουρική) είναι περίπου 60 ευρώ τον μήνα, ενώ αυξάνεται και το εφάπαξ κατά 2.000 ευρώ.

ΙΚΑ. Η υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα και η "μεταφορά" στην επόμενη ασφαλιστική κλάση οδηγούν στην προσαύξηση της σύνταξης στο Ταμείο. Περιορισμένο ρόλο παίζει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η παραμονή στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας.

ΟΑΕΕ. Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ, που θα παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας. Η προσαύξηση στη σύνταξη είναι σημαντική και επομένως μία τέτοια επιλογή είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα.

ΕΤΑΑ. Στα συγκεκριμένα Ταμεία δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για την προσαύξηση της σύνταξης μετά τα 35 έτη ασφάλισης. Βέβαια για κάθε χρόνο που περνά αυξάνεται το ποσό της σύνταξης που θα καταβληθεί λόγω των αυξημένων εισφορών.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, οι προσαυξήσεις αυτές δίνονται μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης στα περισσότερα Ταμεία.

Ειδικά για το Δημόσιο -εφόσον δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση- το ποσό της σύνταξης σταματά να προσαυξάνεται μετά τα 37 έτη δουλειάς.

Επιπλέον οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μετά την επιβολή του πλαφόν των 2.772 ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι και η παραμονή μετά το 35ο έτος θα έχει τόση μεγάλη ωφέλεια. Το "Εθνος-Συντάξεις" δημοσιεύει σήμερα έναν οδηγό για την προσαύξηση που δίνεται στη σύνταξη στον δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αλλαγή ασφαλιστικής κλίμακας και η "άνοδος" στην επόμενη ασφαλιστική κλάση αποτελούν "κλειδί" για την προσαύξηση της σύνταξης στο ΙΚΑ. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως για τους μισθωτούς που "καλύπτονται" από το Ταμείο η παραμονή μετά την 35ετία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε σχέση με την εν γένει συμπλήρωση περισσότερων ετών ασφάλισης.

Ειδικότερα, το ποσό της σύνταξης στο ΙΚΑ προσαυξάνεται με δύο τρόπους:

• O πρώτος και κυριότερος τρόπος είναι η άνοδος στην επόμενη ασφαλιστική κλάση, με βάση την αύξηση του τεκμαρτού ημερομισθίου με το οπο
Keywords
Τυχαία Θέματα