Πόσο πιο κάτω θα πάνε την Σερβία;

Σύμπας ο ελληνικός λαός είχε σταθεί στο πλευρό των Σέρβων, όταν μόνοι και με πλημμελή οπλισμό, προσπαθούσαν απεγνωσμένα να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της πατρίδας τους, την οποία επιβουλεύτηκε μια παγκόσμια αυτοκρατορία με τη συνδρομή πολλών, ακόμη και της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα δεινά όμως των Σέρβων δεν τελειώνουν εκεί. Φρόντισαν βέβαια οι ισχυροί να .....
τοποθετήσουν στις βαλκανικές κυβερνήσεις πρόσωπα υποστηριζόμενα από τις γνωστές «δεξαμενές σκέψεις», και φυσικά το ίδιο έπραξαν και στη Σερβία. Όπου ο πρωθυπουργός της κ. Τάντιτς ακολουθεί πολιτική παραχώρησης των
πάντων, με την ελπίδα ότι έτσι θα γίνει δεκτή η χώρα του στα διεθνή φόρα.
Μόνο που κάθε φορά που η Σερβία κάτι προσφέρει, ολονέν και της ζητούν περισσότερα. Πρόσφερε τον Μιλόσεβιτς (και διαμαρτυρόταν, διότι την ενίσχυση των 300 εκατ. δολαρίων έναντι αυτού, την λησμόνησαν), πρόσφερε τον Κάραζιτς, τον Μλάντιτς και τώρα της ζητούν να αποχαιρετήσει πλήρως και το Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Τάντιτς φαίνεται ότι το αποφάσισε. Προτρέπει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα: «Τα οδοφράγματα δεν βοηθούν στην υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων σε Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Αντιθέτως, τα θέτουν σε κίνδυνο. Ο αποκλεισμός πρέπει να καταργηθεί και οι μεταφορές και οι επικοινωνίες πρέπει να εξασφαλιστούν, με τη συνέχιση του αγώνα για τα σερβικά δικαιώματα», δήλωσε ο Τάντιτς.
Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, ότι ουσιαστικά η σερβική κυβέρνηση αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αφού πλέον ο αγώνας γίνεται μόνον για τα «δικαιώματα των Σέρβων» που ζουν σ’ αυτό. Ο Σέρβος Δήμαρχος της Μιτρόβιτσα, κ. Κρστιμίρ Πάντιτς, δήλωσε στους Southeast European Times, πως η έκκληση του Τάντιτς «ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη τόσο για μένα όσο και για άλλους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι βρίσκονται στα οδοφράγματα εδώ και τέσσερις μήνες».
Ο κ. Πάντιτς ανέφερε επίσης πως οι εκπρόσωποι των δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορούν να αποφασίσουν από μόνοι τους για το αν θα απομακρυνθούν τα οδοφράγματα, πρέπει να συμβουλευτούν τους εκπροσώπους τους στους δήμους, είπε. Οι οποίοι δεν συμφωνούν με την προτροπή του Σέρβου πρωθυπουργού.
«Βρισκόμαστε στα οδοφράγματα εδώ και τέσσερις μήνες. Γιατί δεν μας προέτρεψε νωρίτερα να απομακρυνθούμε από τα οδοφράγματα, εάν αισθάνεται έτσι; Γιατί δεν μας απομάκρυνε μετά τις συγκρούσεις με την KFOR στις 27 Σεπτεμβρίου;», είναι οι συνήθεις ερωτήσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουν δε, πως η κίνηση αυτή έγινε υπό την πίεση της Ε.Ε. σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα ένταξης της Σερβίας, η οποία ίσως θα αποφασιστεί σήμερα στη Σύνοδο της Ε.Ε.
«Δεν είναι δίκαιο να μας θυσιάσετε για την υποψηφιότητα. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε στο κράτος της Σερβίας εδώ και 12 χρόνια και πλέον επηρεαζόμαστε εξαιρετικά από τη θέση του Τάντιτς», ανέφερε ένας Σέρβος.
Ένας άλλο είπε: «Αποτελεί αναστροφή, η θέση του Τάντιτς, η οποία έχει σχεδιαστεί για να κατευνάσει τις χώρες της Ευρώπης -ιδιαιτέρως τη Γερμανία- που έχο
Keywords
Τυχαία Θέματα