Προμήνυμα χρεοκοπίας η αναζήτηση τεχνικού συμβούλου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την Ε.Ε.

Ιδιώτες συμβούλους αναζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη πτώχευση κράτους-μέλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η ΕΚΤ έχει απευθυνθεί σε περισσότερες από.....
πέντε τράπεζες,
ζητώντας τους να υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο.

Η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει ακόμα καμία σχετική σύμβαση, αναφέρει η Handelsblatt, σημειώνοντας πως η τράπεζα επιθυμεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τις επιπτώσεις μιας κρατικής χρεοκοπίας στις χρηματαγορές και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ αναζητά έξωθεν βοήθεια, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ήδη προσλάβει ιδιωτικούς συμβούλους για να χειριστεί το ζήτημα των προβληματικών ιρλανδικών τραπεζών, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, η πρόσληψη συμβούλων για θέματα χρεοκοπίας θα έστελνε ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, ειδικά μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το πόσο καταστροφική θα ήταν η πτώχευση της Ελλάδας.

Την απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων για κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς στήριξης καθώς και την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης πρότεινε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

«Προτίθεμαι να ζητήσω από την πολωνική προεδρεία (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη προσεχούς Ecofin (του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ). Ασφαλώς, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι πτυχές και η εφαρμογή μιας τέτοιας απαγόρευσης» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν χωρίς βιασύνη αναφορικά με το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατες τις όποιες φήμες περί διπλασιασμού της χρηματοδοτικής ισχύος του μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Εν τω μεταξύ η πορεία εφαρμογής του ελληνικού αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν επίσης για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε, την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.

Επίσης, οι κ.κ. Βε
Keywords
Τυχαία Θέματα