Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας.

Η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες για την ........
ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται
ο δημόσιος τομέας της υγείας – πρόνοιας, ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση, όπως και αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα. Οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν και ένα μέρος τους έχει ήδη εφαρμοστεί.

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της στήριξης των κερδών των μονοπωλίων.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «νοικοκύρεμα» και για χτύπημα της "σπατάλης", αποδεικνύεται ότι αποτελούν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα για να κρυφτεί η πραγματική τους επιδίωξη, που είναι να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην υγεία-πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του "βασικού πακέτου". Η επιδίωξη αυτή είναι κοινός προγραμματικός στόχος όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, διατυπωμένος πολύ πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Στην κατεύθυνση αυτή κάθε λαϊκό δικαίωμα στην υγεία και στην πρόνοια ενοχοποιείται και συκοφαντείται, προκειμένου να αμβλυνθεί η λαϊκή αντίδραση, να θεωρηθούν τα αντιλαϊκά, ταξικά μέτρα σαν «εθνικός στόχος» που όλοι πρέπει να συμβάλλουν.

Σήμερα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η χρεοκοπία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, οι δεκάδες χιλιάδες ειδικευμένο προσωπικό στα επαγγέλματα της υγείας και της πρόνοιας, αξιοποιούνται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Γι’ αυτό όλο και λιγότεροι από τα λαϊκά στρώματα επωφελούνται από τις σημερινές δυνατότητες, γι’ αυτό όλο και περισσότεροι υγειονομικοί «περισσεύουν» παρ’ όλο που οι ανάγκες αυξάνουν.

Η κρατική υποχρηματοδότηση στο δημόσιο τομέα υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων και η πολιτική των περικοπών στις παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν ένα εφιαλτικό και επικίνδυνο καθεστώς για την υγεία της λαϊκής οικογένειας. Πολύ περισσότερο σήμερα που με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επιδεινώνονται ραγδαία συνολικά οι όροι ζωής των εργα
Keywords
Τυχαία Θέματα