Πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ένωση από την Κομισιόν

Την πολυσυζητημένη πρόταση για μια μελλοντική ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση προτείνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

«Η σημερινή πρόταση αποτελεί ουσιαστικό βήμα στην ....
πορεία προς την Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ, και θα καταστήσει πλέον υπεύθυνο τον τραπεζικό τομέα. Αυτό θα συμβάλλει στη σταθερότητα
και εμπιστοσύνη στην ΕΕ στο μέλλον, καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να ενοποιήσουμε περισσότερο τις αλληλεξαρτώμενες οικονομίες μας», αναφέρει ο Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρίνισε χθες κοινοτικός αξιωματούχος, η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο (G20) για στενή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και δεν αποσκοπεί στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών ούτε σε άμεση εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία κατέστησαν σαφές ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση δεν αποτελεί την προτεραιότητα της στιγμής, αλλά το τέλος μιας διαδρομής μετά την ολοκλήρωση της εμβάθυνσης της οικονομικής ενοποίησης.

Η πρόταση της Κομισιόν αποσκοπεί στην ουσία, μέσω της εισαγωγής προληπτικών μέτρων και ενιαίων μηχανισμών, να μην υπάρχουν κραδασμοί για το σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης ενός τραπεζικού ιδρύματος.

Σε πρώτη φάση θα συσταθούν 27 ταμεία διάσωσης τραπεζών, τα οποία θα είναι εθνικά, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορούσε να συσταθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός.

Ο τραπεζικός τομέας θα συνεισφέρει στους πόρους του ταμείου με το 1% των καλυμμένων (μέχρι 100.000 ευρώ) καταθέσεων σε μία δεκαετία, ενώ για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, δηλαδή τις πολύ μεγάλες που εάν καταρρεύσουν μπορεί να απειλήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η συνεισφορά τους στο ταμείο μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Το ταμείο διάσωσης των τραπεζών μπορεί να είναι ενιαίο με το ταμείο εγγύησης των καταθέσεων των πολιτών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, εάν χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οι καταθέτες θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα. Με άλλα λόγια, η πρόταση δεν αλλάζει στην ουσία τα ισχύοντα σήμερα σε σχέση με την προστασία των καταθετών, απλώς το βάρος θα το αναλάβουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι το κράτος, όπως προβλέπεται σήμερα.

Οι τρεις φάσεις

Ο μηχανισμός που προτείνει η Κομισιόν θα έχει τρεις διαφορετικές φάσεις, που θα καλύπτουν την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναφορικά με την πρώτη φάση, δηλαδή της πρόληψης, κάθε τράπεζα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής της κατάστασης.

Η δεύτερη φάση αφορά τις τράπεζες που βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση, όπου οι αρμόδιες εθνικές αρχές εποπτείας θα μπορούν να τους επιβάλουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσ
Keywords
Τυχαία Θέματα