ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Εγιναν δύο πολύ καίριες παρεμβάσεις σήμερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρας, αλλά και τον διοικητή του Αγίου Ορους κ. Κασμίρογλου αναφορικά με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ και το κανονικό καθεστώς του Αγίου Ορους.

Πέραν του σαφέστατου μηνύματος του.....
υπουργείου Εξωτερικών ας ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ο κ. Κασμίρογλου δεν είναι απλά διοικητής του Αγίου Ορους, αλλά ειλικρινός φίλος του Αγίου Ορους, της Μονής Βατοπαιδίου και
του Γέροντα Εφραίμ.

Οι δηλώσεις και των δύο αξιωματούχων δεν αφήνουν χαραμάδα αμφιβολίας. Ολες οι Μονές του Αγίου Ορους ανήκουν στην αποκλειστική κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατραρχείου. Επομένως ουδεμία επέμβαση άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι νοητή.

Ακουέτωσαν ταύτα όσοι νομίζουν ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο βοηθούν τον Γέροντα Εφραίμ με προπηλακισμούς σε βάρος του Πατριαρχείου.

Ακόμη πιο ασύνετα συμπεριφέρονται όσοι προσπαθούν να περάσουν την ιδέα ότι η Μονή Βατοπαιδίου και ο Γέροντας Εφραίμ θα καταστούν το όργανο του Πατριαρχείου Μόσχας για να εποικίσει - με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μοναχούς - σκήτες και καλύβες του Αγίου Ορους χωρίς τη συγκατάθεση της Ιεράς Κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πάνος Θεοδωρίδης στον “Αγγελιοφόρο” της 3ης Ιανουαρίου σε άρθρο του που επιγράφει “Μια φαινομενικά άσχετη ιστορία, Βατοπεδινά δικαιώματα...”.

Δεν είμαι σε θέση να διακριβώσω την ακρίβεια των ισχυρισμών του κ. Θεοδωρίδη αλλά νομίζω ότι είναι ότι πιο συνετό να καθησυχαστεί ο Οικουμενικός Θρόνος ότι οι ισχυρισμοί του άρθρου δεν ευσταθούν.

Ούτε να φανταστεί κανείς κάτι πιο ανόητο ως συνηγορία υπέρ του Γέροντα Εφραίμ δεν είναι δυνατόν.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν τι λέγουν όσοι θέλουν μεν ειλικρινά να βοηθήσουν τον Γέροντα Εφραίμ, αλλά ενεργούν δυστυχώς όσο πιο απερίσκεπτα μπορούν και του προξενούν τεράστια ζημιά
Keywords
Τυχαία Θέματα