Ψάχνουν βιβλία μέσω facebook και twitter

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς χτυπά με ένα πρωτοφανές πρόβλημα, την έλλειψη βιβλίων, μαζί με τα άλλα χρονίζοντα θέματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.
Όλα αυτά την ώρα που τα DVD τα οποία υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκονται ακόμη στο…
δρόμο και άγνωστο είναι πότε θα φτάσουν στα σχολεία. Την ώρα που κυριακάτικη εφημερίδα έγινε ανάρπαστη στα περίπτερα, γιατί προσέφερε δωρεάν το «ηλεκτρονικό βιβλίο
μαθητή».
Στις σπασμωδικές κινήσεις του υπουργείου Παιδείας εξάλλου καταγράφεται και η εμπλοκή του εθνικού τυπογραφείου, το οποίο από το Σάββατο άρχισε να τυπώνει τις πρώτες 40 σελίδες των σχολικών βιβλίων, προκειμένου να δοθούν στους μαθητές, μέχρι να εκτυπωθούν ολόκληρα τα εγχειρίδια από τον ΟΕΔΒ. Παράλληλα τα φωτοτυπικά μηχανήματα των σχολείων έχουν πάρει φωτιά και στην προσπάθεια συνδράμουν και δήμοι, όπως της Καλαμαριάς, ο οποίος έστησε εκτυπωτική μονάδα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, για να εκτυπώσει από το ίντερνετ τις πρώτες σελίδες των μαθημάτων. Άλλοι δήμοι με μία αντιπολιτευτική διάθεση δηλώνουν ότι αναμένουν τα χρήματα, για να κάνουν την όποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η τελευταία έκκληση της κ. Διαμαντοπούλου να επιστραφούν τα περσινά βιβλία. «Το σύνθημα ‘δεν πάω με άδεια χέρια στο σχολείο, φέρνω τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς’ είναι μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς για κάθε μαθητή. Είναι μία αξία που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία», σημείωσε.
Βέβαια αυτό το είχαν κάνει σύνθημα γονείς και εκπαιδευτικοί πολύ νωρίτερα, καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα έψαχναν παλιά σχολικά βιβλία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) αλλά και γνωστών.
Ενδιαφέρον έχει και εάν θα εφαρμοστεί τελικά το πρότζεκτ (ερευνητική εργασία) στην α’ λυκείου, το οποίο διεκδικούν ιδιαίτερα ειδικότητες που πλεονάζουν.

Πρόβλημα στα ολοήμερα
Στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι τόσο αυξημένα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εκτός αν προκύψει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων ή αδειών. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρτσιώτη η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από άποψη προσωπικού.
Ωστόσο τα ολοήμερα και τα σχολεία διευρυμένου ωραρίου δεν θα λειτουργήσουν με τις ειδικότητες, αφού οι μέχρι τώρα μετακινήσεις από τη δευτεροβάθμια δεν επαρκούν. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη χρειάζονται 35 δάσκαλοι, 20 νηπιαγωγοί αλλά και 30 γυμναστές, 35 φιλόλογοι αγγλικής γλώσσας, 56 γερμανικής, 14 γαλλικής, 15 μουσικοί, 74 πληροφορικοί και 70 θεατρολόγοι. Σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα στα δυτικά, όπου σύμφωνα με τη διοίκηση τα λιγοστά κενά δασκάλων θα έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε ειδικότητες από τη δευτεροβάθμια, τότε και οι δύο διευθύνσεις θα προχωρήσουν σε πρόσληψη αναπληρωτών.
Στη δευτεροβάθμια δεκάδες είναι οι ελλεί
Keywords
Τυχαία Θέματα