Πυρετώδεις συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο με επίκεντρο το PSI

Έκδηλες ανησυχίες ότι τελικώς η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα μετατραπεί σε υποχρεωτική καθιστώντας αναπόφευκτη την χρεοκοπία….

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο με επίκεντρο το PSI+.
Με βάση το συμπέρασμα των επαφών που πραγματοποιούνται πριν την εκπνοή του 2011 προκύπτει ότι ...........
1)ο στόχος του 90% ή 100 δις απομείωση δεν θα επιτευχθεί
2)Είναι πλέον πολύ πιθανό η διαδικασία από εθελοντική να καταστεί
υποχρεωτική
3)Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα χρεοκοπίας της Ελλάδος εντός ευρώ με παράλληλη συνέχιση της δανειακής στήριξης από την Τρόικα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος, οι κκ Βενιζέλος και Σαχινίδης καθώς και ο κ Ζανιάς από το υπουργείο Οικονομικών όπως και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ Χριστοδούλου προκύπτουν ότι ακόμη απαιτείται χρόνος για να υπάρξει συμφωνία καθώς εμπλέκονται 21 ενδιαφερόμενοι, 17 χώρες, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ΙΙF και το ελληνικό δημόσιο ενώ παράλληλα η κυβέρνηση παρ΄ ότι το διαψεύδει επισήμως δεν αποκλείει η διαδικασία από εθελοντική στο PSI+ να μετεξελιχθεί σε υποχρεωτική εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Το www.bankingnews.gr χθες παρουσίασε τις νέες πτυχές του πολυθρύλητου PSI+.
Με βάση αξιόπιστες πηγές φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ. Το σχέδιο πιθανότατα θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2012.
Το κουτί της Πανδώρας θα το ανοίξει το PSI+ δηλαδή το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών οι οποίοι θα υποστούν haircut.
Ποια θα είναι η διαδικασία;
Μέσα στο α΄ 10ήμερο του Ιανουαρίου του 2012 οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή ελληνικό δημόσιο, IIF και τράπεζες θα συναποφασίσουν πότε θα υλοποιηθεί η επόμενη τηλεδιάσκεψη.
Πιθανότατα να υλοποιηθεί 16 με 20 Ιανουαρίου. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή που θα είναι καθοριστική θα συναποφασιστεί το πλαίσιο δράσης του PSI+ δηλαδή το ύψος του haircut το οποίο μάλλον δεν θα είναι 50% αλλά 58% με 60% (αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι κάτι οριστικό ακόμη), την συμμετοχή, το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα είναι σίγουρα βρετανικό και άλλες παραμέτρους.

Το σχέδιο

Με βάση αξιόπιστες πηγές φαίνεται ότι παρασκηνιακώς συζητείται μια λύση που θα είναι οριστική για την Ελλάδα που θα βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων τουλάχιστον με όρους αγοράς.
Το σχέδιο που έχουν ορισμένοι εκπονήσει είναι
Να συμφωνηθεί το πλαίσιο δράσης του PSI+. Η διαδικασία θα είναι εθελοντική.
Αν συγκεντρωθεί το 55% με 60% των εμπλεκομένων το ελληνικό κράτος μαζί με την Τρόικα και το IIF θα ζητήσουν
1)να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Όμως επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν διέπονται από τέτοιες ρήτρες θα ενεργοποιηθούν ετεροχρονισμένα και αναδρομικά.
Η διαδικασία του PSI+ από εθελοντική θα καταστεί υποχρεωτική.
2)Θα ζητηθεί να αλλάξουν όλοι οι ό
Keywords
Τυχαία Θέματα