«Σαμποτάζ» Moody’s στο deal για το χρέος!

Μέσα από συνεχείς εκπλήξεις και δραματικές ανατροπές πορεύεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της χώρας το 2012-’13, ώστε να αποσοβηθεί η χρεοκοπία. Χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, με το ανοικτό «σαμποτάζ» από τον οίκο Moody’s στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Ευρωπαίων με τους τραπεζίτες, μέσω
της....
αιφνιδιαστικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε κατηγορία που υποδηλώνει πιθανότητες χρεοκοπίας 50%!

Η αλληλουχία των καταιγιστικών γεγονότων οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Moody’s επέλεξε καίρια χρονική στιγμή για το «χτύπημά» της, καθώς η νέα υποβάθμιση δημιουργεί σοβαρά πρόσθετα προβλήματα στην αποδοχή εκ μέρους των τραπεζιτών, ακόμη και των Ελλήνων, των προτάσεων να αγοράσουν νέα ομόλογα σε αντικατάσταση ορισμένων από όσο κατέχουν και λήγουν μέσα στη διετία 2012-’13:

n Χθες ήταν η κρίσιμη ημέρα της παρουσίασης από τον Γ. Ζαννιά, στενό συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, της αρχικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα («νέο μνημόνιο») στους τεχνοκράτες της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση έγινε στη Βιέννη και εξαρχής φάνηκε ότι δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση για τον κ. Ζαννιά, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο για τους πιστωτές μας ζήτημα του τρόπου προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν να δεχθεί η Ελλάδα την εκχώρηση όλων των εξουσιών για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ένα ανεξάρτητο φορέα, υπό τη διαχείριση της τρόικας, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι την ύστατη ώρα να αποφύγει αυτή την ταπεινωτική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και στη χθεσινή συζήτηση στη Βιέννη αναζητήθηκε μια συμβιβαστική φόρμουλα.
n Από αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αν ο προεδρεύων του Eurogroup και η τρόικα μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ανοικτά το νέο ελληνικό μνημόνιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί και η παράλληλη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για το δικό τους μερίδιο στη χρηματοδότηση της Ελλάδας τη διετία 2012-’13. Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε το βάρος της για πρώτη φορά ανοικτά (με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου, Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ) υπέρ της συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, μέσω της δέσμευσής τους ότι θα αγοράσουν νέα ομόλογα σε αντικατάσταση ενός μέρους αυτών που λήγουν τη διετία 2012-’13, καθώς η ΕΚΤ διαχωρίζει πλήρως αυτή τη μορφή εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από όλα τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους. Επιπλέον, χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι, για να «γλυκαθούν» οι τράπεζες και να πουν το μεγάλο «ναι», προσφέρθηκε σε όσες μετάσχουν τελικά σε αυτή την «Πρωτοβουλία της Βιέννης» για το ελληνικό ζήτημα η ιδιότητα του «προτιμώμενου πιστωτή», δηλαδή η αναβάθμισή τους στο ίδιο επίπεδο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (θα εξοφλη
Keywords
Τυχαία Θέματα