Σε πλήρη εξέλιξη οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις και σχεδιασμοί

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σε νέα φάση φαίνεται ότι εισέρχονται οι εξελίξεις στη Συρία μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να «παραπέμψει» το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να υιοθετηθεί ως απόφαση το νέο «σχέδιο αποκλιμάκωσης» που διατύπωσε, την περασμένη Κυριακή, ο Σύνδεσμος.
Την Παρασκευή το βράδυ, «κεκλεισμένων των θυρών», πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση
του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα «σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί» στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να....
διανεμηθεί, από την αντιπροσωπεία του Μαρόκου, νέο σχέδιο με βάση την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να παραδώσει ο Πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, να αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Στο νέο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνονται κυρώσεις προς τη Δαμασκό.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση της Ρωσίας. Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκενάντι Γκατίλοφ, η Ρωσία είναι αντίθετη και στο νέο σχέδιο γιατί δε λαμβάνει υπόψη τη ρωσική θέση και τις «βασικές και ουσιώδεις παραμέτρους» και είναι «μη ισορροπημένη».
Θυμίζουμε ότι το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου ήταν η κατάληξη μιας έντονης συνεδρίασης του Συνδέσμου, κατά την οποία θεωρητικώς εξετάστηκε η έκθεση των παρατηρητών που βρίσκονται στη Συρία από τις 26 Δεκέμβρη και επισκέπτονται πόλεις και περιοχές όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις και παραμένει η ένταση. Η έκθεση σημείωνε ότι οι συριακές αρχές δεν έχουν πλήρως εφαρμόσει τα όσα συμφώνησαν με το Σύνδεσμο - δηλαδή την απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, την ολική παύση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων - αλλά ότι έχουν γίνει βήματα προόδου σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αν και τα πορίσματα της έκθεσης έγιναν δεκτά από τις χώρες - μέλη του Συνδέσμου, ορισμένες χώρες επέμειναν στις πιέσεις τους για υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι στη Δαμασκό αποσύροντας και τους παρατηρητές τους από την αποστολή. Πρόκειται για τις ηγεσίες των μοναρχιών του Κόλπου, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο διατυπώνουν θέσεις που αντί να συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση της κατάστασης και στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ρίχνουν περαιτέρω «λάδι στη φωτιά».
Η πρόθεσή τους για περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Δαμασκό έγινε ξεκάθαρα αισθητή όταν ως προεδρεύων του Αραβικού Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, «έριξε στο τραπέζι» ακόμη και το ενδεχόμενο ανάπτυξης αραβικών στρατευμάτων στη Συρία «προκειμένου να επιβάλουν την ηρεμία». Επρόκειτο για πρόταση που ήταν γνωστό εξαρχής ότι δε θα γινόταν δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου αλλά άνοι
Keywords
Τυχαία Θέματα