Σε πολύ καλό κλίμα ο Ελληνοαλβανικός διάλογος μεταξύ … ενός πρέσβη και του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας

Ο κ. Αλ. Μαλιάς, είναι γνωστός όχι μόνο στην βορειοηπειρωτική κοινότητα, από τη θητεία του στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα αλλά και στο πανελλήνιο από την παρουσία του στις Η.Π.Α. και γιατί θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής διπλωματίας. Σε άρθρο του που είχε γράψει τον περασμένο Φεβρουάριο, για τις.....
ελληνοαλβανικές σχέσεις (εδώ), απάντησε – σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Παντελή Μάικο (εδώ). Το άρθρο του Μάικο φιλοξενήθηκε από όλες τις μεγάλες εφημερίδες στην Αλβανία, παρουσιάζοντας το μάλιστα άλλοι ως επίθεση του Μάικο στον
Μαλιά και στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και άλλοι ως ένα φιλικό διάλογο.

Ο κ. Μάλιας επανήλθε με νέα άρθρο για να εκφράσει την ικανοποίηση του - έστω για αυτό το διάλογο - και να απαντήσει στον κ. Μάικο που λέει ότι είναι λάθος να «μεκεδονοποιείται» η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.

Στη συνέχεια όλο το άρθρο του κ. Μαλιά όπως δημοσιευτηκε στην "Μεταρρύθμιση"

Απάντηση στον πρ. πρωθυπουργό της Αλβανίας: Επιτέλους, αρχίσαμε να συζητάμε
Αλέξανδρος Μαλλιάς, 09/04/2012
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας κ. Παντελή Μάικο ήταν ο πρώτος που έκανε ένα μεγάλο βήμα και απάντησε στο άρθρο μου στην ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, που αναδημοσιεύθηκε αυτούσιο στην εφημερίδα των Τιράνων ΓΚΑΖΕΤΑ ΣΚΙΠΤΑΡΕ και της Πρίστινας ΚΟΧΑ ΝΤΙΤΟΡΕ.
Ο κ. Μάικο, ένας έντιμος πολιτικός, ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας όταν στις αρχές του 1999 ανέλαβα πρέσβης στα Τίρανα. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Για μένα είναι θετικό και ενθαρρυντικό ότι επιτέλους αρχίσαμε να συζηταμε. Έστω και μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων. Ο αξιότιμος κ. Παντελή Μάικο ήταν ο πρώτος που πηρέ την σκυτάλη. Μακάρι να τον ακολουθούσουν και άλλοι στα Τίρανα και στην Αθήνα.
Ναι άρχισε ένας διάλογος. Έστω και αν εφημερίδες στα Τίρανα τον παρουσιάζουν ως πολεμική. Τι να κάνουμε; Είναι και αυτή μια παθογένεια του πλέγματος των Έλληνο-Αλβανικών σχεσεων. Για την οποία είχα ήδη αναφερθεί στο άρθρο μου. Αλήθεια, δεν μπορούμε να συζητάμε, να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, χωρίς να γινόμαστε δυσάρεστοι;
Θα επαναλάβω αυτό που είπα σε ομιλίες μου στα Τίρανα, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια δυο Διασκέψεων που οργάνωσε το Αλβανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών: Η Ελλάδα και οι Έλληνο-Αλβανικές σχέσεις έχουν δύσκολο για να μην πω αρνητικό τύπο στα Τίρανα. Αυτό με απασχολεί και με ανησυχεί.
Διάβασα και ξαναδιάβασα προσεκτικά το άρθρο του φίλου κ. Μάικο. Πολεμική δεν είδα. Αντίθετα στα γραφόμενα του βλέπω έναν εξέχοντα Αλβανό πολιτικο, πρώην Πρωθυπουργό, να συμμερίζεται τις ανησυχίες μου για την πορεία των σχέσεων μας. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα.
Βεβαία, στο κείμενο του υπάρχουν ερωτηματικά, κρίσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το κύριο όμως μήνυμα είναι ταυτόσημο με το δικό μου. Προβληματισμός για τη πορεία των σχέσεων των δυο χώρων μας. Ίσως να οφείλονται στην μετάφραση, ίσως όχι. Υπάρχουν όμως και κάποιες παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις.
Η σοβαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα