Σε σημείο μηδέν πάλι η Ελλάδα, αμπελοφιλοσοφίες στην Ευρώπη

Σοφία Βούλτεψη

Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με τις δυσμενέστερες των προβλέψεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και σύντομα θα παραδεχθούν πως διέπραξαν ένα εγκληματικό λάθος.

Την ώρα που στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία επίσημη ενημέρωση όχι μόνο του λαού, αλλά ούτε και του κοινοβουλίου για την πορεία των...
συζητήσεων που δρομολογήθηκαν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, σχετικά με την συμμετοχή
ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, από τις Βρυξέλλες έρχονται τα μαύρα μαντάτα.

Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Eurogroup, μετέδωσε ότι οι συζητήσεις όχι μόνο έχουν σκαλώσει, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο μηδέν!

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες, που επί εβδομάδες συζητούν, ερήμην της Ελλάδας, με βάση το γαλλικό σχέδιο – το οποίο ήδη έχει εγκαταλειφθεί – έχουν απλώς καταλήξει σε ένα περίγραμμα προτάσεων.

Και ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί στροφή προς το γερμανικό σχέδιο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί», είπε.

Όπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν υπάρξει κάποια συμφωνία, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ, κάτι που όσο και αν καταβληθεί προσπάθεια να προβληθεί ως επιτυχία, θα αποτελεί μια παταγώδη αποτυχία.

Με το σχέδιο να έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή, σχεδόν από όλους εκτός από την Μέρκελ και την ελληνική κυβέρνηση, με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να έχει πει την περίφημη φράση «παίζουμε με τη φωτιά», το θέμα θα τεθεί στην Δευτέρα κατά την συνεδρίαση του Eurogroup και ελπίζουμε αυτή τη φορά η Ελλάδα να κάνει κάτι.

Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος δεν έχει άλλη οδό από το να εξηγήσει στους ομολόγους του πως το σχέδιο δεν περπάτησε και πρέπει επειγόντως να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

Σε διαφορετική περίπτωση, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στον αέρα, τόσο ως προς την έκτη δόση, όσο και ως προς το νέο δάνειο.

Επισήμως, η Κομισιόν δεν παραδέχεται την αποτυχία. Στο ενημερωτικό σημείωμά της ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρει απλώς ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας και πως ο τρόπος συμμετοχής τους θα… καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζονται επίσης οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για εφαρμογή πολυετούς προγράμματος προσαρμογής, για τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επαναλαμβάνεται και η ανάγκη για τεχνική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της πρόσφατης υποβάθμισης της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's και της απειλής των οίκων να θεωρήσουν την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χ
Keywords
Τυχαία Θέματα