Σερβίρουν σενάριο χρεοκοπίας μετά το μαγείρεμα και το κούρεμα

Σοφία Βούλτεψη

Με την κυβέρνηση να προειδοποιεί (και συχνά να απειλεί) ότι ο Ιανουάριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων, κραδαίνοντας παράλληλα την δαμόκλειο σπάθη της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 του μήνα, όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες δανειστές οδηγούν σε πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας – ακόμη και αν αυτές ευοδωθούν.

Οι πληροφορίες λένε πως αν τελικά επιτευχθεί
το PSI, αυτό θα γίνει υπό την απειλή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας – κάτι που αναφέρεται όλο και πιο συχνά και από τα πλέον επίσημα χείλη τον τελευταίο καιρό – αλλά και.....
επειδή η Αθήνα έχει κατ’ αρχήν αποδεχθεί την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

Παρά τα σχετικά κυβερνητικά φληναφήματα, σύμφωνα με τα οποία το 93% των υφισταμένων κρατικών ομολόγων υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, αλλά για τα νέα ομόλογα «διαπραγματευόμαστε σκληρά», φαίνεται ότι προχωρεί η συμφωνία περί υπαγωγής στο αγγλικό δίκαιο, με αντάλλαγμα την εκ μέρους των δανειστών αποδοχή χαμηλότερου επιτοκίου.

Κι’ όταν λέμε χαμηλότερο, εννοούμε ότι ζητούσαν… 8%, ενώ σε περίπτωση αποδοχής του αγγλικού δικαίου θα… πέσουν στο 5%.

Φυσικά, με ένα ληστρικό επιτόκιο της τάξης του 8%, ουσιαστικά ακυρώνεται η μείωση του χρέους και απλώς μετατίθεται από την παρούσα «πάνσοφη» κυβέρνηση στις επόμενες γενεές – όταν αυτή (η κυβέρνηση) θα έχει αποχωρήσει νίπτουσα τας χείρας της.

Στο μεταξύ – εφόσον έχει γίνει αποδεκτό το αγγλικό δίκαιο – δεσμεύεται και η επόμενη Βουλή, η οποία δεν θα δικαιούται να αλλάξει τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αφού αυτά δεν θα διέπονται πλέον από το ελληνικό δίκαιο.

Και ενώ δρομολογείται η με κάθε τρόπο μακροχρόνια υποδούλωση της χώρας, το ΔΝΤ επανέρχεται και με νέο εσωτερικό του έγγραφο, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπήγκελ, επιμένει στην άποψη πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι ανεπαρκές και επομένως θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με τους πιστωτές στόχοι.

Σε διαφορετική περίπτωση – σε περίπτωση δηλαδή που δεν ακολουθηθεί η οδός των νέων μέτρων – τότε, κατά το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθούν και νέα δάνεια στην Ελλάδα.

Προστίθεται μάλιστα πως αν επιχειρηθεί μείωση του χρέους υψηλότερη του 50%, οι πιστωτές είναι δυνατόν να αρνηθούν – οπότε θα πρόκειται για μη εθελοντική συμμετοχή και επομένως η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα για «να αναπνεύσει η Ελλάδα», προσθέτοντας την ανάγκη για «προσαρμογές στους μισθούς».

Την ίδια εκτίμηση έκανε μιλώντας στο «Βήμα» και ο Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό προκειμένου να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία,
Keywords
Τυχαία Θέματα