Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Νέα προκλητική φωτογραφικ​ή διάταξη

Ο χαλκιδικιώτης υφυπουργός Γεωργίας Γ. Δριβελέγκας με μια αντισυνταγματική διάταξη ανοίγει το δρόμο στην εταιρία του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ (συμφερόντων Κ. Στέγγου) να χτίσει 585 πολυτελέστατες βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Η διάταξη αυτή είναι το άρθρο 29 ενός νομοσχεδίου που την προηγούμενη Τετάρτη ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωσή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αφορά τα ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γ. Δριβελέγκας δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να..........
νομοθετεί για τα δάση, γιατί η αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Αυτό δεν το επισημαίνουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα είχε καλύτερη μεταχείριση το δάσος του Μαρμαρά από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά γιατί η σπουδή του Γ. Δριβελέγκα «βρομάει» από μόνη της. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στο περιεχόμενο του άρθρου 29 και θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για μια κοινή συνέντευξη του Γ. Δριβελέγκα με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης διάταξης έγινε εν πλήρη συνειδήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της σε ένα δάσος 17.630 στρεμμάτων.

Πυρήνας του διαχρονικού σκανδάλου του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ είναι ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης των 17.630 στρεμμάτων, που επί χούντας, με αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση, επιτράπηκε στον Καρρά να την «αναπτύξει» τουριστικά, γεωργικά, βιομηχανικά. Ο αποχαρακτηρισμός της δασικής αυτής έκτασης έληξε στις 24 Οκτώβρη του 1987.

Ομως, ο μετέπειτα και μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Κ. Στέγγος πίεζε συνεχώς τις δασικές υπηρεσίες και τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Το Δ’ Τμήμα του ΝΣΚ, τον Απρίλη του 2003, ύστερα από ερώτημα που είχε υποβάλει ο ιθύνων νους του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 Β. Γιωτάκης, εξέδωσε την ομόφωνη Γνωμοδότηση 164, με την οποία «κλείδωσε» το δασικό χαρακτήρα των 17.630 στρεμμάτων. Αυτό θορύβησε την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, που το Γενάρη του 2004 φήφισε την περιβόητη (ν)τροπολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών Χ. Πάχτα, που την είχαν εισαγάγει 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από πέντε χρόνια, το 2008, επί κυβέρνησης ΝΔ, επανέρχεται ο Κ. Στέγγος και εντείνει τις πιέσεις του στις δασικές υπηρεσίες και σε μεγαλοστελέχη του υπουργείου Γεωργίας, να προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 17.630 στρεμμάτων με Πράξη Χαρακτηρισμού της πλάκας. Αποκαλύψαμε τότε όλο το παρασκήνιο και αναγκάσαμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μη τολμήσουν να συνεργήσουν στην παράνομη απαίτηση του Κ. Στέγγου και να αποχαρακτηρίσουν το δάσος των 17.630 στρεμμάτων.
Το 2009 βγαίνει μια απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δασικές εκτάσεις και δάση που έχουν ξεχερσωθεί πριν τον Ιούνη του 1975 (που ψηφίστηκε το σύνταγμα του ‘75), μετά από «νόμιμες» αποφάσεις της Διοίκησης, χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα εφόσον η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη συνέχεια είναι μη αναστρέψιμη. Τότε, η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία
Keywords
Τυχαία Θέματα