Σλοβένος Πρωθυπουργός προτρέπει Σκόπια σε συμβιβασμό

Συντάκτης: Ελευθέριος Καραγιάννης

Στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας έλαβε χώρα στις 8-9 τρέχοντος μηνός η έκτη ετήσια συνάντηση Κορυφής που διοργανώνει η Κροατία και στην οποίαν μετέχουν οι Πρωθυπουργοί και Υπουργοί, κυρίως Εξωτερικών (*1 ) , των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και αξιωματούχοι από, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιφερειακούς Οργανισμούς της Μεσογείου κλπ. Το θέμα
της συνάντησης ήταν......
« Μία νέα δεκαετία για την Νοτιοανατολική Ευρώπη-Οριστικοποιώντας την μετάβαση».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας (*2 ) κ.Borut Pahor αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και γειτονικών τους χωρών και απευθυνόμενος στον παρακαθήμενο πρωθυπουργό των Σκοπίων κ.Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, επί λέξει « ..οι Βρυξέλλες και η Ε.Ε. προσβλέπουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της «Μακεδονίας» . Όμως, η «Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει ένα «ξεχασμένο κράτος» και αυτό είναι μία πολύ κακή προοπτική για το μέλλον της. Είναι πολύ σημαντικό για τους φίλους μας στα Σκόπια να βρουν ένα τρόπο συνεργασίας με την Αθήνα η οποία περνά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να βρεθεί ένας συμβιβασμός και δεν θα μιλήσω για το ποιος είναι υπεύθυνος για την μέχρι τώρα κατάσταση ,και δεν μιλάω εκ μέρους της Ε.Ε αλλά μιλάω από μόνος μου. Νικόλα, αν έχεις αυτή την δύναμη, ικανότητα ,δυνατότητα και πάθος, σε καλώ να λύσεις το πρόβλημα».

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, εμφανώς ταραγμένος, στην ομιλία του και χωρίς να απευθυνθεί άμεσα στον Σλοβένο ομόλογο του απάντησε για το συγκεκριμένο θέμα, ως ακολούθως «..τώρα οι διακρατικές διαφορές επιλύονται μέσω συνομιλιών και πρέπει να οικοδομούνται καλές γειτονικές σχέσεις και να αφήνονται πίσω οι διαφορές. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και υπάρχει προσμονή από τον λαό μας ότι η Ε.Ε υποστηρίζει την ένταξη μας, όμως η συναισθηματική στάση του Νότιου γείτονα μας ( Σ.Σ. εννοεί την χώρα μας ) δεν μας επιτρέπει να βρούμε λύση η οποία να μη προσβάλλει την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο κ. Γκρούεφσκι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, υποστήριζε ότι α) οι μόνοι Μακεδόνες είναι αυτοί που ζουν στο κράτος του καθόσον οι υπόλοιποι είναι απλώς Έλληνες, β) δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά των γειτόνων του, γ) θέλει να υπερασπιστεί την εθνική του ταυτότητα καθώς και την γλώσσα και τον πολιτισμό του , αναφαίρετα δικαιώματα κάθε ατόμου, τα οποία του αρνείται η χώρα μας η οποία δεν τον αναγνωρίζει ως έθνος αλλά ως κράτος.



(*1) Συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου και ο Πρόεδρος της διοργανώτριας χώρας καθώς και δέκα πέντε ( 15 ) Υπουργοί από τους οποίους δώδεκα (12 ) ήσαν των Εξωτερικών συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την Πρέσβυ μας στην Κροατία, ενώ η Σερβία και Ρουμα
Keywords
Τυχαία Θέματα