Σοσιαλιστική Διεθνής: Λίφτινγκ βορείως της Γαύδου

Της Σοφίας Βούλτεψη

Μπορούμε να μάθουμε πού βρίσκεται η Σοσιαλιστική Διεθνής; Ακόμη σε διακοπές; Δυο μήνες τώρα – και ενώ συμβαίνουν κοσμογονικά γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία και στο πολεμικό μέτωπο της Μεσογείου – έχει κυριολεκτικά χαθεί από προσώπου γης.

Να μην έχει βγει ακόμη από το χειρουργείο, όπου εισήχθη επειγόντως στις 2 του περασμένου Ιουλίου για… λίφτινγκ;

Θυμάστε; Το Συμβούλιο της Οργάνωσης είχε συνεδριάσει στον.....
Αστέρα της Βουλιαγμένης και, με πρόταση του Προέδρου τους Γ. Παπανδρέου,
(που είχε αποστείλει σχετική επιστολή ήδη από τις 4 Απριλίου) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας για την «μεταρρύθμιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Υποστηρίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για «επανίδρυση», αποφάσισαν η πρώτη συνάντηση του προεδρείου της Ομάδας να γίνει τον Σεπτέμβριο και η πρώτη της συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση, τον Νοέμβριο.

Και… δεν αντέχω στον πειρασμό. Πρόεδρος της ομάδας ορίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής της… Φινλανδίας Έερο Χεϊναλουόμα! Ο οποίος είναι Σοσιαλιστής! Και από τον οποίο ο κ. Παπανδρέου όφειλε ήδη – αντί να τον απασχολεί με το λίφτινγκ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – να του έχει αναθέσει την προσπάθεια να επηρεάσει και να πείσει τόσο την αρχηγό του υπουργό Οικονομικών, όσο και τα μέλη του φιλανδικού κοινοβουλίου, να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Συγγνώμη, λέω τίποτε το παράλογο; Είναι δυνατόν να έχεις στο Συμβούλιο του οποίου προεδρεύεις τον πρόεδρο του κοινοβουλίου που περισσότερο διαφωνεί με την σωτηρία της χώρας σου και να μην τον έχεις από κοντά;

Διότι αν τον είχες από κοντά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: Θα το είχες κάνει βούκινο, θα είχες ανακοινώσει αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών μαζί του, θα τον είχες φέρει – έστω και με αφορμή το «λίφτινγκ» - πέντ’ έξι φορές στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.

Να συσκεφθείτε για το λίφτινγκ και με την ευκαιρία να τον πιέσεις για λύση μέσα στο κόμμα του που αντιδρά σθεναρά.

Ευκαιρίες υπήρχαν πολλές – κυρίως το ζήτημα της Λιβύης. Στις 2 Ιουλίου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – και ενώ μαινόταν ο πόλεμος στη Μεσόγειο - περιελήφθη ψήφισμα για το Μεσανατολικό, που απλώς στάθηκε η αφορμή για έναν (σοσιαλιστικό) καυγά μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Για το ζέον θέμα της Β. Αφρικής έγιναν γενικόλογες αναφορές, μια συνομιλία με Λίβυους αντικαθεστωτικούς και μια συνάντηση με νεαρούς μπλόγκερς από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Και έξω από την πόρτα!

Το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε ξαναβρεθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο. Τότε, στις 20 Μαρτίου, είχε εκδοθεί πάλι μια γενικόλογη ανακοίνωση, δια της οποίας η Διεθνής εξέφραζε «την απερίφραστη αλληλεγγύη μας όχι μόνο προς όσους αγωνίζονται τώρα για τη δημοκρατία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς όσους υπερασπίζονται κάθε στιγμή τη δημοκρατία σε άλλα μέρη του κόσμου».

Καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής «έχει μια
Keywords
Τυχαία Θέματα