Στην κόψη του ξυραφιού οι ιταλικές τράπεζες

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των μετοχών των Ιταλικών τραπεζών σημειώνουν ρεκόρ αρνητικών ημερήσιων αποτιμήσεων και διακυμάνσεων.
Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός των έντονων πιέσεων που δέχεται πλέον και η ιταλική οικονομία, λόγω της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη. Το πρόβλημα προκύπτει ότι οι ιταλικές τράπεζες με εξαίρεση αυτές της Ιαπωνίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικούς χρέους
σε ομόλογα, γεγονός που...
αναμφίβολα δημιουργεί και τις προϋπόθεσες για την άρση της εμπιστοσύνης των ιταλών πολιτών προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με ην εφημερίδα Wall Street Journal και τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 13% του συνολικού κεφαλαίου των ιταλικών τραπεζών είναι δεσμευμένο στα κρατικά ομόλογα της χώρας τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μέχρι πρότινος το πρόβλημα ήταν η χαμηλή κερδοφορία του κλάδου, κάτι που αντικατοπτρίζει τα υψηλά κόστη διαχείρισης, την περιορισμένη πιστωτική εμπιστοσύνη των πολιτών και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η είσοδος και της Ιταλίας στην περιδίνηση της διεθνούς κρίσης έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερους φόβους και ανησυχίες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής τους στη διάρθρωση του κρατικού χρέους.

Τώρα το μόνο που μπορούν να αναμένουν οι ιταλικές τράπεζες είναι αφενός μεν να ξεπερασθεί η κρίση με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών αποφάσεων και αφετέρου να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την εθελοντική ή μη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και όποιων άλλων χωρών βρίσκονται ή θα βρεθούν σε ανάλογη θέση, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υποχωρήσει από την αρχική της θέση η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό θα επέτρεπε στους καταθέτες να επαναπροσδιορίσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στις τράπεζες, αφού με τα σημερινά δεδομένα, φοβούνται πως τελικώς αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν το μάρμαρο της όποιας λύσης που προνοεί τη συμμετοχή των ιδιωτών.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα