Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας μας σύσσωμα και τα 24 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όλοι οι πρυτάνεις και όλες οι πρυτανικές αρχές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις......
διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια, όπως και ο πρόσφατος Ν. 4009/2011.

Ειδικότερα, τα 24 Πανεπιστήμια της χώρας και τα 41 μέλη των πρυτανικών αρχών ζητούν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να ακυρωθούν ως αντίθετες στο άρθρο
16 του Συντάγματος οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται: «1) η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών - εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ» και 2) «η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ».
Τα ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι στις πολυσέλιδες προσφυγές τους ως προς το σύστημα ταξινομικής ψήφου, επικεντρώνουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4009/2011 στην εκλογή εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα καταστούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.
Η επιλογή των εξωτερικών μελών που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή ιδιότητα γίνεται, σύμφωνα με το Ν. 4009/2011, από ένα εξαιρετικά μικρό σε αριθμό εκλεκτορικό σώμα πανεπιστημιακών.
Στις προσφυγές υπογραμμίζεται ότι με τη συμμετοχή των μη εξωτερικών μελών πλήττεται η πανεπιστημιακή ελευθερία (άρθρο 16 του Συντάγματος) και παραβιάζεται η κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.
Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι «τα εξωτερικά μέλη του συμβουλίου του ΑΕΙ, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του όλου αριθμού του συμβουλίου, πράγμα που μπορεί να επηρεάζει αποφασιστικά και άμεσα τις αποφάσεις του και ενώ τα μέλη αυτά δεν διαθέτουν ακαδημαϊκή ιδιότητα και δεν διαθέτουν εκ προοιμίου προσόντα αντίστοιχα με εκείνα των μελών ΔΕΠ των ελληνικών Πανεπιστημίων, ούτε συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το ακαδημαϊκό έργο που επιτελεί το συγκεκριμένο ίδρυμα».
Προσθέτουν, δε, ότι «Η συμμετοχή των εξωτερικών μελών του συμβουλίου του ΑΕΙ δεν δικαιολογείται από προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος: α) δεν δικαιολογείται ούτε για ακαδημαϊκούς λόγους, β) δεν επιτελούν ούτε είναι δυνατόν κατά τον νόμο 4009/2011 να επιτελέσουν ακαδημαϊκό έργο στα συγκεκριμένα ΑΕΙ και γ) δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού».
Με τη συμμετοχή των εξωτερικών μελών στη διοίκηση των ΑΕΙ, υπογραμμίζεται στις προσφυγές, παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς: α) Μετέχουν σε συλλογικό όργανο διοικήσεως του ΑΕΙ πρόσωπα στερούμενα ακαδημαϊκής ιδιότητας, ενώ δεν μετέχουν της εκλογής όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, β) Είναι μη εκλεγμένα πρόσωπα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ δεν μετέχουν της εκλογής όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ακόμη, τα εξωτερικά μέλη του συμβουλίου του ΑΕΙ -συνεχίζουν οι πανεπιστημ
Keywords
Τυχαία Θέματα