Στο «στόχαστρο» η φοροδιαφυγή και τα έσοδα

Αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων που τους επέτρεπαν να ζουν, κάτω από την μύτη της εφορίας, μια άνετη έως πολυτελή ζωή, φέρνει για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η επαναφορά της φορολόγησης βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Έτσι μικρομεσαίοι, από γιατρούς και μηχανικούς μέχρι ελαιοχρωματιστές κι ηλεκτρολόγους, ασχέτως αν για άλλη μια φορά δηλώσουν ψευδώς εισοδήματα ακόμη και...
κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αναλόγως των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως σπίτια και αυτοκίνητα. Το ύψος των φόρων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της επανεξέτασης
από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών.

Εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει ψηλά τον πήχη και σε ότι αφορά την αύξηση των κρατικών εσόδων, αφού από τα 26 δις του πακέτου μέτρων ως το 2015, που οριστικοποιούνται τις προσεχείς ημέρες, περίπου τα 10 δισεκατομμύρια πρέπει να βρεθούν από αύξηση των φόρων.

Ανάμεσα στα εισπρακτικά μέτρα ως το 2015, εξετάζονται: νέα περαίωση, για όσους δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στην πρότερη ρύθμιση, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά κι ακόμη το ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων, αναλόγως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως όχημα και για την κατάργηση ή την περικοπή φοροαπαλλαγών. Μαζί με αυτά, εξετάζεται και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.

Οι κομμένες ή κουτσουρεμένες φοροαπαλλαγές αφορούν τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ενοίκια και για το σπίτι παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη, πληρωμή διδάκτρων για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις και νοσήλια, κι ακόμη ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας, αμοιβές δικηγόρων και δωρεές. Το οικονομικό επιτελείο προσδιορίζει ατύπως το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα ψαλιδιστούν οι φοροαπαλλαγές στις 60.000 ευρώ, ωστόσο δέχεται εισηγήσεις αυτό να είναι μικρότερο, καθώς τα οφέλη από τις εκπτώσεις φόρου γίνονται σημαντικά υψηλά, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ τον χρόνο, για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα από 44.000 ευρώ κι επάνω.

Στον φετινό προϋπολογισμό, οι 980 εν ισχύ φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, εκτιμήθηκε ότι θα «στερήσουν» από τα κρατικά ταμεία 7,87 δις ευρώ. Από αυτά: 3,4 δις είναι φόροι που ενώ θα έπρεπε, ο πολίτης τελικώς δεν τους αποδίδει ενώ άλλα 2,4 δις αφορούν απώλειες εσόδων από μειωμένους συντελεστές φορολόγησης. Συνολικά, οι φορολογούμενοι, πολλοί εξ αυτών όμως για τελευταία χρονιά, φέτος δεν θα πληρώσουν 1,3 δις από φόρους για αγορά πρώτης κατοικίας, τόκους δανείων, ενοίκια και μεταβιβάσεις ακινήτων, 800 εκατομμύρια από ειδικά καθεστώτα φορολόγησης, 170 εκατομμύρια από φόρους επί ιατρικών δαπανών κι ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, ενώ περίπου 840 εκατομμύρια ευρώ είναι φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων, που δεν θα πληρωθούν ποτέ στο Κράτος.

http://news.pathfinder.gr/Εδώ θα πεις δ
Keywords
Τυχαία Θέματα