Στο στόχαστρο τεσσάρων "μεγάλων" η Proton Bank του Λαυρεντιάδη

Τη συμμέτοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 50 εκατ. ευρώ, εξετάζουν θετικά οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς).
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε....
σχετική ανακοίνωση, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες
της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδας ότι αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της Τράπεζας Proton και να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες, που είναι αναγκαίες, προκειμένου να δρομολογηθεί μία νέα περίοδος για την τράπεζα, με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σε συνδυασμό με τις σημερινές διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Proton.

Ταυτόχρονα, με τη σημερινή ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες Επιτρόπου του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο, που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου ΔΣ της Proton.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Proton είναι στελέχη με μακρά τραπεζική εμπειρία και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Το ΔΣ της Τράπεζας Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών, ενώ τονίζεται ότι οι παραπάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες διαμορφώνουν το πλαίσιο της εξυγίανσης και της νέας πορείας της Τράπεζας Proton.

Η Proton Bank ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της. Στα αρχικά πλάνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η απορρόφηση της Proton Bank από την Attica Bank. Η σημερινή εξέλιξη δεν αποκλείει την τέλεση του «γάμου» των δύο τραπεζών αλλά, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, είναι προφανές ότι ο χρόνος πίεζε ιδιαίτερα στο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στην Proton.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η ίδια η τράπεζα είχε ενημερώσει στα μέσα Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αδυνατεί να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από αυτά που της είχαν κατατεθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Η «αδυναμία» αυτή της τράπεζας ήταν και ένας από τους λόγους που δύο διευθυντές του ΓΛΚ είχαν διαφωνήσει με την κατάθεση 160 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου. Ο άλλος λόγος ήταν ότι οι συνολικές καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος κατά 92 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε δώσει εντολή τότε να γίνει η κατάθεση. Όταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός έσπευσε να καλύψει την παρανομία αυτή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από το... 1997.


http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα