Στο ταμείο με κονσέρβες και ρύζι!

Γάλα σε σκόνη, κονσέρβες, σοκολάτες, ένα πακέτο μακαρόνια και ρύζι... Εν έτει 2012 το εισιτήριο για τον μαγικό κόσμο του θεάτρου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοστίζει ακριβά. Εχοντας αυτό στο μυαλό οι άνθρωποι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αποφάσισαν να εισαγάγουν έναν νέο θεσμό, που όχι μόνο δίνει την ευκαιρία στους μη έχοντες να παρακολουθήσουν θέατρο αλλά ακόμη και να
βοηθήσουν οι ίδιοι τους....
συνανθρώπους τους προσφέροντας από το υστέρημά τους. Η φιλοσοφία του Κοινωνικού Θεατροπωλείου, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία και του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, είναι απλή: Οι θεατές, αντί εισιτηρίου, καλούνται να έχουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Πρόκειται για Το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, το Ιδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», το Παπάφειο Ιδρυμα και τον ξενώνα προστασίας άγαμων μητέρων «Το σπίτι της Μαρίας».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν ηθοποιοί με... στενούς συγγενικούς δεσμούς με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, δηλαδή οι Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης και Εβελίνα Παπούλια.

Οπως έγινε γνωστό, οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου στο νέο υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

«Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της Ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιους αγαπά και σε ποιους εναντιώνεται, με ποιους θα πάει» ανέφερε στο σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης.

«Εμείς οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ -το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς- ανοίγουμε το Κοινωνικό Θεατροπωλείο και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε κέντρα φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό, που δείχνει να κουρελιάζεται, όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού θα παρουσιαστούν για αρχή έργα τόσο του κλασικού όσο και του μοντέρνου ρεπερτορίου. Πιο συγκεκριμένα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τη «Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ, το «Ch
Keywords
Τυχαία Θέματα