«Στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία»


Η Κίνα δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση στρατιωτικού χτυπήματος της Δύσης στο Ιράν...ξεκαθάρισε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ασιατικής χώρας, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε εκ νέου αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.
Το Ιράν και η Δύση βρίσκονται σε διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο
είχε βάλει «φωτιά» στις διπλωματικές σχέσεις δυτικών κρατών με το Ιράν καθώς ανέφερε ρητά ότι η ασιατική χώρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Ακολούθησε επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων, με την Τεχεράνη να απειλεί πως θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, σημείο απ’ όπου μεταφέρεται καθημερινά δια θαλάσσης το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Πλέον, οι Η.Π.Α. πιέζουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ουδέτερο έδαφος, με την Τουρκία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των επαφών για τη ρύθμιση των λεπτομερειών αυτής της συνάντησης.

«Εάν χρησιμοποιηθεί βία στο Ιράν, αυτό ασφαλώς θα προκαλέσει αντίποινα. Θα υπάρξει αιτία να ξεσπάσει μια ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Θα επιδεινώσει την αναταραχή στην περιφέρεια. Θα απειλήσει την ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ και άλλων στρατηγικών περασμάτων και θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, πλήττοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», εξήγησε ο Τσεν Σιάοντονγκ.

«Μπορεί να υπάρχουν 10.000 λόγοι να πας σε πόλεμο αλλά δεν μπορείς να γιατρέψεις τις φρικτές συνέπειες που συνεπάγεται το να προκαλείς στους ανθρώπους δυστυχία και δεινά και στην κατάρρευση της κοινωνίας και της οικονομίας που προκαλείται από τις φλόγες του πολέμου», εξήγησε στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο Διαδίκτυο, στον ιστότοπο της εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, που αποτελεί όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα