Σύμμαχος η Αυστρία στις επιδιώξεις των Σκοπίων

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Werner Faymann και ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι συζήτησαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση εργασίας στο Ballhausplatz για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το ζήτημα της ονομασίας, το....
οποίο αποτελεί το κύριο εμπόδιο της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, διαβάζουμε από το αυστριακό oe24.at

Προώθηση των διμερών σχέσεων και όχι μόνο

Ο Γκρουέφσκι διέμεινε στη Βιέννη για την
προώθηση των διμερών σχέσεων. Την Τρίτη παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας (WKO) με θέμα: «Επενδύστε στη Μακεδονία». Επίσης, ο Γκρουέφσκι θα ανοίξει το "AWO Μακεδονικό Φόρουμ» μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Cristoph Leitl.

Όπως και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια σειρά από αυστριακές εταιρείες έχουν επενδύσει στα Σκόπια. Αν και δεν ήταν από τους πρώτους επενδυτές στη χώρα, η Αυστρία αποτελεί τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή στα Σκόπια τα τελευταία 15 χρόνια. Η αυστριακή οικονομία έχει εμπλακεί ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των τραπεζών.

Το αυστριακό δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του με το ΑΡΑ στα Σκόπια, είπε ότι η κρίση στην Ελλάδα και η κρίση του ευρώ είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα του. Για παράδειγμα, η ζήτηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί. Οι απεργίες στα σύνορα εμποδίζουν τις εξαγωγές της πΓΔΜ, από τις οποίες εξαρτάται το εμπόριο της σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα.

Αυστρία όπως... Ιταλία

Ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Wolfgang Waldner σε πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την ΕΕ πρέπει να οριστικοποιηθούν. Σε απόλυτη σύμπνοια με τον Ιταλό πρώην υπΕξ Φράνκο Φρατίνι, είπε ότι η επίλυση της 20χρονης διαφωνίας με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι Ελλάδα και πΓΔΜ θα πρέπει να επιλύσουν τη διαφορά τους σε διμερές επίπεδο, είτε αγνοώντας τις συμφωνίες, είτε αδιαφορώντας πλήρως τόσο για τους ευρωπαϊκούς όσο και για τους διεθνείς θεσμούς.

http://www.macedoniahellenicland.eu/
Keywords
Τυχαία Θέματα