Συνάντηση Μέρκελ- Μπαρόζο με φόντο τα σενάρια Ελληνικής χρεοκοπίας

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στο Βερολίνο, μετά τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πτώχευση της να δίνουν και να.....
παίρνουν στην Γερμανία.

Η σημερινή συνάντηση θα πρέπει να δώσει απάντηση στις αγορές που φαίνεται να αντιδρούν με νευρικότητα με το Τόκιο να σημειώνει μεγάλες απώλειες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανοίγουν επίσης έντονα πτωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες Μέρκελ και Μπαρόζο επιδιώκουν την επιτάχυνση της επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Παράλληλα σημαντική θεωρείται και η συνάντηση στις Βρυξέλλες του πρόεδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ, με κύριο θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε..

Αντίθετες τάσεις στην Γερμανία

Οι περισσότερες φωνές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ακούγονται από το στρατόπεδο του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), το οποίο και συμμετέχει στο κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ.
Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Welt τονίζει σχετικά: «Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον απαγορευτικές σκέψεις. Και σε αυτές ανήκει εν ανάγκη μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία».

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ διακρίνει σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στην συντεταγμένη πτώχευση τη δυνητική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρώ. «Ως τελευταία συνέπεια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι οι Έλληνες θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη», υπογράμμισε μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποκλείει και ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ. Μιλώντας χθες στο ZDF, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε να μην αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Αντίθετοι οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο πρόεδρος των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Στην παρούσα φάση κανείς δεν τολμά να αποκλείσει τίποτε», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ΟΝΕ δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης. Τότε οι αγορές θα στραφούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, επισήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπενθυμίζοντας τα οφέλη της Γερμανίας από το κοινό νόμισμα.

Όσον αφορά το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ οι φωνές είναι πιο συγκρατημένες.

Ο επικεφαλής της Κοινονοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ απο
Keywords
Τυχαία Θέματα