Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Reuters, Μέρος Β

Υπουργός Οικονομικών: Η ελληνική δημοσιονομική επιβίωση ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη

της Ντίνας Κυριακίδου

Αθήνα | Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2011 (Reuters) - Η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία όχι μόνο για την ίδια αλλά και γιατί η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Ευάγγελος Βενιζέλος την Δευτέρα μιλώντας στο Reuters.

Με βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και με νέα....
αποφασιστηκότητα, το υπερχρεωμένο μέλος της ευρωζώνης θα επανακτήσει την δημοσιονομική του κυριαρχία το συντομότερο δυνατό και στοχεύει στην επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014, όπως αναμένεται, είπε ο Υπουργός.

“Θα τα βγάλουμε πέρα, γιατί αυτό είναι ζωτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη και για όλη την διεθνή οικονομία γιατί στην Ελλάδα τώρα δοκιμάζεται η αντοχή του χρηματοοικονομικού συστήματος”, είπε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Reuters.

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα μετά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου και μιλώντας μετά την έγκριση της κρίσιμης πέμπτης δόσης του δανείου που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία, ο Βενιζέλος λέει ότι ήταν ευγνώμων προς τους εταίρους της ΕΕ και δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Είπε ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ που διέσωσαν την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Ελλάδα οφείλει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ένα μαζικό και περίπλοκο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, από τα οποία τα 5 δισ. μόνο φέτος. Μέχρι στιγμής, μετά από 18 μήνες στην εξουσία, οι σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει καμία ιδιωτικοποίηση.

Εν μέσω της χειρότερης ύφεσης εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, τα καλά νέα για την οικονομία έρχονται από τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 10% περίπου φέτος, μετά από μια πτώση της τάξης του 25% την περίοδο 2009-2010, είπε ο Βενιζέλος.

“Τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα από το Υπουργείο Τουρισμού και από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Τα έσοδα θα ανέβουν κατά 10% περίπου”, είπε.

Σκληρός βετεράνος της πολιτικής, που έχει διατελέσει υπουργός πολλάκις και έχει προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Βενιζέλος αναφέρθηκε στα σχόλια του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλώντ Γιούνκγκερ που είπε πως η κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να περιοριστεί δραστικά κατά την διάρκεια του πακέτου διάσωσης.

“Ο κ. Γιούνγκερ είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας”, είπε ο Βενιζέλος. “Αναμφίβολα θέλει πάντα να βοηθά την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη, να ξεπεράσει τα προβλήματά της και ιδίως να αποφύγει τον συστημικό κίνδυνο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα