Συνέντευξη Πέγκα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το 1ο Thessaloniki Food Festival ρίχνει σήμερα επισήμως αυλαία, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο κύκλο ζωής του.
Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε τις δράσεις του και έβαλε το πρώτο λιθαράκι στη δημιουργία ενός νέου θεσμού για την πόλη. Ένας εκ των πρωτεργατών του Φεστιβάλ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και....
Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
κ. Σπύρος Πέγκας επιχειρεί έναν σύντομο απολογισμό μιλώντας στο SPNews

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Ζυμπερδίκα

Ποιος είχε την ιδέα δημιουργίας ενός φεστιβάλ γαστρονομίας στην πόλη και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του;
Η ιδέα για τη γέννηση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας ανήκει στον Δήμαρχο μας κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ήτανε μια από τις πολλές ιδέες που έχει για την τουριστική ανάδειξη και προβολή της πόλης. Η επιλογή της οργανωτικής ομάδας έγινε από κοινού και η υλοποίηση του οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έγινε από την Οργανωτική Ομάδα, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού και τους Εθελοντές του Φεστιβάλ μας.
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που θέσαμε για το Thessaloniki Food Festival είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η κινητοποίηση των φορέων και της αγοράς του φαγητού.

Στην συνέντευξη τύπου αναφέρατε ότι προβληματιστήκατε για το αν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Υπήρξε τελικά η κατάλληλη στιγμή;
Είναι γεγονός, ότι λόγω της ιδιαίτερης οικονομικο-κοινωνικής συγκυρίας στη χώρα μας προβληματιστήκαμε εάν έπρεπε να προχωρήσουμε στην οργάνωση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Όμως, αφού 'κουρέψαμε' κάποιες ενέργειες που πιθανόν να προκαλούσαν δυσφορία για κάποιους συνδημότες μας, κυρίως σε ότι αφορούσε το λεγόμενο street-food', αποφασίσαμε, ότι πάντα είναι καλή στιγμή για να κάνει ο Δήμος ενέργειες που έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στήσαμε, λοιπόν, το πρώτο ανιχνευτικό Φεστιβάλ, για να αντλήσουμε κάποια συμπεράσματα, έτσι ώστε την επόμενη άνοιξη να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο Food Festival. Αν κρίνω από τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, νομίζω, ότι πράξαμε σοφά που το κάναμε. Μεταξύ άλλων μένουν και τα έξτρα δείπνα που οργανώσαμε για ευπαθείς ομάδες της πόλης όσο και ο θεσμός του 'Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10€ ' που πραγματικά προσφέρει μια καλή ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη αγορά των εστιατορίων της πόλης.

Είστε ευχαριστημένος από την συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις-εκδηλώσεις του φεστιβάλ;
Είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά δεν φοβόμουν και την προσέλευση. Το φαγητό και η κουλτούρα γύρω από αυτό γοητεύει τον κόσμο όλο και περισσότερο. Και στις μέρες της Μπιενάλε Νέων η προσέλευση του κόσμου ήταν τρομερή με αποτέλεσμα στο cooking party να μην προλαβαίνουν οι δίσκοι να φτάνουν στο χώρο παρουσίασης τους, αλλά και οι παραγωγοί που συμμετείχαν στην έκθεση τοπικών προϊόντων να είναι υπερευχαριστημένοι και να δηλώνουν από τώρα τη συμμετοχή τους για του χρόνου. Τα σεμινάρια και τα εργαστήρ
Keywords
Τυχαία Θέματα