Σύννεφα πάνω από το Ντέρμπαν, στη Διάσκεψη για το κλίμα

Ο «ήλιος» για το κλιματικό μέλλον της Γης δεν πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, να σηκωθεί από το νότο, από το Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική, όπου ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Μεγαλύτερης έντασης ξηρασίες στη Μαύρη Ήπειρο κάνουν τους ειδικούς να μιλούν για λιμό στο Κέρας της Αφρικής. Νέες χιλιάδες Ασιατών παρασέρνουν τα νερά από τις πιο συχνές πια.....
ραγδαίες βροχοπτώσεις στο Πακιστάν και την Ταϋλάνδη. Ισχυρότερες καταιγίδες απειλούν, πλέον, το άντρο του αναπτυγμένου κόσμου: η έκθεση
ClimAID, που ετοίμασαν το Κολούμπια, το City University της Ν. Υόρκης και το Κορνέλ κάνει λόγο για κίνδυνο να πλημμυρίσει, στα μέσα της δεκαετίας του ?20, σε λιγότερο από μία ώρα, το ένα τρίτο των δρόμων της Νέας Υόρκης.

Και όμως. Οι ανάγκες διαχείρισης της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και οι επιταγές της στενόμυαλης λογικής που έχουν πολλές χώρες να αποφασίζουν κατά πόσον θα αναλάβουν ή όχι δράσεις για περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου με γνώμονα την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος επισκιάζουν την αναγκαιότητα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτό το κλίμα περιορισμένων φιλοδοξιών και ψαλιδισμένων ελπίδων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναζήτησε τον Εκπρόσωπο της Ελλάδας στις Διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, Δημήτρη Λάλα, παραμονές της αναχώρησής του για το Ντέρμπαν, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το τοπίο, να ανιχνεύσει προθέσεις.

Δύο θα είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι φετινές διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις: το «διαχρονικό θέμα», όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, «γιατί ήταν προς διαπραγμάτευση και στην Κοπεγχάγη, το 2009 και στο Κανκούν, πέρυσι», του τι θα γίνει μετά τη λήξη, στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, της πρώτης περιόδου δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

«Είναι προφανές και στους πιο αισιόδοξους ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη περίοδος δεσμεύσεων που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2013, γιατί δεν έχουμε χρόνο να διαπραγματευθούμε τις λεπτομέρειες ή για να κυρωθεί αυτή η καινούργια συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών. Άρα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει μια "κενή" περίοδος», εκτιμά ο κ. Λάλας.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, παραδέχονται, κατ' ιδίαν, ότι δεν θα υπάρξει νέα παγκόσμια κλιματική συμφωνία πριν το 2016, το νωρίτερο και ότι ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν μέχρι τότε, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα