Τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια, η ΝΔ και η ΔΑΠ

Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, βλέπουμε μια ξεκάθαρη στροφή της ΔΑΠΝΔΦΚ στο θέμα των καταλήψεων των σχολών.

Του Δημήτρη Συρμάτση

Πολλές σχολές αρχίζουν να ανοίγουν καθώς στο κίνημα των φοιτητών που θέλουν τα ανοιχτά πανεπιστήμια
προστίθονται και οι .....
δυνάμεις της ΔΑΠ, στελέχη της οποίας υπάκουσαν στην «εντολή» του προέδρου από τη ΔΕΘ.


Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα, σημείωσε ότι χαίρεται που πρωτοστατεί η ΔΑΠ στο να παραμείνουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ξεκάθαρα μέχρι τότε με την στάση της φοιτητικής νεολαίας να είναι ήξεις – αφίξες.


Στις περισσότερες σχολές, εκεί όπου υπήρχαν στελέχη που αντιδρούσαν έντονα με την απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νόμο Διαμαντοπούλου, η ΔΑΠ απείχε εσκεμμένα από όλες τις γενικές συνελεύσεις.


Ο λόγος; Το γράφαμε στις 07/09. Να επιτευχθούν οι καταλήψεις τον πρώτο καιρό χωρίς οι ίδιοι να έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αποφάσεις καταλήψεων.


Παράλληλα όμως, υπήρχαν την ίδια εποχή ανακοινώσεις όπως της ΔΑΠ Οικονομικού που θα δικαιολογούσαν ακόμα και διαγραφές. Αλλά και σε αυτό είχαμε γράψει τότε (05/09) ότι ο Αντώνης Σαμαράς, κρατάει χαμηλούς τόνους στην κόντρα του με μερίδα στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς δεν είναι χρόνος για ρήξεις, κυνηγώντας την αυτοδυναμία.


Αλλαγή στάσης από ΔΑΠ- ΝΔΦΚ

Από τη Δευτέρα όμως, τα μηνύματα από τη Συγγρού έχουν φτάσει στα αυτιά των ηγετών του πιο μαζικού φοιτητικού κινήματος, οι οποίοι μαζικά πλέον αντιτάσσονται στις καταλήψεις και κερδίζουν μια μετά την άλλη τις γενικές συνελεύσεις.


Για να μην υπάρξουν τυχόν αντιδράσεις, αμέσως η ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά και συγχαίρει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη ΔΑΠ ενώ εκθειάζει και τη στάση της και τους «εναλλακτικούς» τρόπους αντίδρασης στη κυβέρνηση.


Στο σημερινό κείμενο της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού εκθειάζεται η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ αναφέροντας "η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. πρωτοστατεί στον αγώνα για ανοιχτές σχολές. Ως πραγματική δύναμη πρωτοπορίας έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να λήξουν οι καταλήψεις και να λειτουργήσουν πολλές σχολές σε όλη τη χώρα.


Ταυτόχρονα, όμως, οι νέοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ εκδηλώνουν την πολιτική τους διαμαρτυρία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Και το κάνουν με τρόπο υπεύθυνο, με τρόπο που δεν δημιουργεί προβλήματα στην απερίσπαστη φοίτηση, στη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διεκδικούν και προτείνουν με τρόπο πολιτισμένο, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα εποχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση."


Μπροστά το άσυλο

Βέβαια στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ αντιδρούν και για το νέο νομοσχέδιο. Όμως στη ΝΔ, εντέχνως δεν αναφέρονται. Εστιάζουν ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τους νεολαίους, τώρα που ήταν στη Θεσσαλονίκη, στην κατάργηση του ασύλο
Keywords
Τυχαία Θέματα