Τα έξοδα διαβίωσης στη Βουλγαρία αυξάνονται

Κατά το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ, ασυναίσθητα, τις οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, όσον αφορά τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε ενδόμυχο φόβο ότι μπορεί να ταυτισθεί κι ο δικός μας τρόπος ζωής με των άλλων Βαλκανίων ή αν παρηγορούμαι με τη σκέψη ότι υπάρχουν και χειρότερα.
Αφθονούν τα....
σχετικά ρεπορτάζ στον βαλκανικό Τύπο. Επιλέγω ορισμένα αποσπάσματα από τις αρκετές αναφορές που έχει κάνει στο θέμα η βουλγαρική Ραδιοφωνία, απ’ όπου διαφαίνεται ότι τα έξοδα διαβίωσης
αυξάνονται. Η τελευταία μάλιστα αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και οδηγεί τους Βούλγαρους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας, μόνο για το προηγούμενο έτος το κόστος διαβίωσης των Βουλγάρων αυξήθηκε κατά 6%.
Βασικά, το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση από την 1 Ιουλίου των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της θέρμανσης. Ενώ οι τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και με τη νέας αύξηση των τιμών της ενέργειας που έγινε την 1 Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα τα έσοδα παρουσιάζουν πολύ μικρή αύξηση. Έτσι στα όρια της φτώχειας και κάτω από τα όρια αυτά βρίσκονται όλο και περισσότεροι Βούλγαροι. Σε ετήσια βάση οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο κατά 7%. Αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε και στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Στην Βουλγαρία, για τη συντήρηση ενός ανθρώπου σε μηνιαία βάση απαιτούνται 270 περίπου ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα των Συνδικάτων. Αυτό σημαίνει, ότι για τη μηνιαία συντήρηση μιας τετραμελούς οικογένειας είναι απαραίτητα κάτι περισσότερα από 1.000 ευρώ. Και ενώ στην Ελλάδα αυτό το ποσόν φαίνεται -ακόμη- πολύ μικρό, στη Βουλγαρία μόλις το 10% των νοικοκυριών μπορούν να ζουν καλά με τις αμοιβές που παίρνουν.
Από τις αρχές του παρελθόντος Σεπτεμβρίου ο κατώτερος μισθός στη Βουλγαρία αυξήθηκε και ανέρχεται σε 270 λέβα (ή 135 ευρώ), τέτοια είναι η αμοιβή περίπου 120 χιλ. ατόμων. Άλλοι 670 χιλ. Βούλγαροι εργάζονται σε χαμηλόμισθες εργασίες και αποτελούν περίπου το 30% των απασχολημένων στη χώρα.
Υπάρχουν βέβαια και κλάδοι της βιομηχανίας όπου παρά την κρίση οι μισθοί ανεβαίνουν (στον τομέα εξόρυξης άνθρακα η παραγωγή αυξήθηκε κατά 17%, ενώ η εργατική αμοιβή με 11%).
Σύμφωνα με την κ. Βίλι Ιβανόβα από το Ινστιτούτο για συνδικαλιστικές και κοινωνικές έρευνες: «Τα όρια της φτώχειας βασιζόμενα στο καλάθι αγαθών του καταναλωτή από 77 σημαντικά για την επιβίωση προϊόντα και υπηρεσίες έφτασε σχεδόν τα 200 λέβα, ή 100 ευρώ. Η ανατίμηση οδηγεί σε σοβαρότερη συρρίκνωση της κατανάλωσης, που μένει αρκετά μακριά από τα λογικά πλαίσια». Σύμφωνα με τα συνδικάτα κάτω από τα όρια της φτώχειας μένει το 27% των βουλγαρικών νοικοκυριών.
Παρ’ όλα αυτά, σε άλλη πιο πρόσφατη έρευνα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Τράιτσο Τράικοφ, δείχνει αισιόδοξος: «Ο στόχος που θέσαμε ως κράτος είναι μέχρι το 2020 το βιοτικό επίπεδο να φτάσει
Keywords
Τυχαία Θέματα