Θα χαθούν 13.000 τουρίστες σε Ρόδο και Κω;

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κλάδο του τουρισμού της Ρόδου και της Κω η φημολογία περί αναστολής των χειμερινών δρομολογίων του ιρλανδικού αερομεταφορέα Ryanair στα....
δύο νησιά της Δωδεκανήσου.

Πληροφορίες που προέρχονται από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Ρόδου αναφέρουν ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταβάλει στην εταιρεία μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής, όπως προβλέπεται από σχετικές
συμβάσεις.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, τις προσεχείς ημέρες θα μεταβεί στο Δουβλίνο, στην έδρα της εταιρείας, ενώ, όπως αναφέρει σε γραπτή τοποθέτησή του για το ζήτημα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με την Ryanair.

«H κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. [...]. Τι συμβάσεις υπογράφηκαν και πως υπογράφηκαν και τι υποχρεώσεις αναλήφθηκαν είναι γνωστό σε αυτούς που τις υπέγραψαν και ανέλαβαν την ευθύνη και υποχρέωση υλοποίησης τους» σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής δημοτικής κίνησης στην Ρόδο Γ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε -στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου για το ζήτημα- σε επιστολή που απέστειλε η Ryanair με την οποία ζητά ενίσχυση (π.χ. μέσω διαφήμισης) από τους τοπικούς φορείς για την βελτίωση των επιδόσεών της.

«Η φημολογία που αναπτύχθηκε στηρίζεται κατά βάση στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική κράτηση εισιτήριων κατά την χειμερινή περίοδο. Ενδεχόμενη διακοπή του πτητικού έργου της Ryanair θα τορπίλιζε τις προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την μετατροπή της Ρόδου σε τουριστικό προορισμό όλης της σεζόν.

Το εξάμηνο Νοεμβρίου-Απριλίου ο αριθμός των αφίξεων πτήσεων Ryanair στο νησί ξεπέρασε τις 8.000» σημειώνει στο Capital.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Βαγγέλης Μουστακάκης.

Το 2010 σε Ρόδο και Κω αφίχθησαν περίπου 13.300 επιβάτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η απάντηση της Ryanair

Για τα στελέχη του ιρλανδικού αερομεταφορέα, η επικείμενη διακοπή των χειμερινών δρομολογίων δεν αποτελεί παρά φημολογία.

«Δεν σχολιάζουμε φημολογίες ή εικασίες. Ωστόσο, βρίσκομαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η διαμόρφωση του προγράμματός μας με τους προορισμούς που θα καλύπτουμε αυτόν τον χειμώνα, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου» σημειώνει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος του ιρλανδικού αερομεταφορέα Στίφεν Μακ Ναμάρα.

Κόντρα

Παρ΄ ό,τι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, η ιρλανδική εταιρεία αξιολογεί ως φημολογία και εικασία την αναστολή των χειμερινών δρομολογίων, στη Ρόδο έχει ξεσπάσει (μικροπολιτική) κόντρα μεταξύ πολιτικών στελεχών που εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία και του κ. Νικητιάδη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ για την ώρα αναζητείται η... εστία του κακού (ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις-τοπικοί πολιτευτές υποστηρίζουν το αντίθετ
Keywords
Τυχαία Θέματα