Θέατρο παραλόγου με κουρελιασμένα σκηνικά η χώρα

Σοφία Βούλτεψη

Σε θεατρική σκηνή επί της οποίας παρουσιάζονται έργα από το ρεπερτόριο του θεάτρου του παραλόγου εξελίσσεται η χώρα, όπως προκύπτει από τα γεγονότα του τελευταίου εικοσιτετραώρου:

Η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είχε ακυρωθεί σε μια ακόμη μεταμεσονύκτια διελκυστίνδα, όταν ο υπουργός των....
Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ξενυχτισμένος, έδινε χθες άλλη μια «έκτακτη» (είναι σαφές ότι το «έκτακτο» έχει πλέον εξελιχθεί σε «τακτικό») συνέντευξη
Τύπου στην οποία υποστήριζε πως η έκτη δόση «δεν είναι το πρόβλημα», καθώς σημασία έχει η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου (που αφορά στο δεύτερο δάνειο και ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί η ομαλή καταβολή του πρώτου).

Την ώρα, επίσης, που ο υπουργός επέμενε πως η έκτη δόση «δεν είναι το ζητούμενο», έσπευδε να μας… καθησυχάσει, λέγοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και πως... θα καταβληθούν οι μισθοί του Οκτωβρίου!

Επομένως, η έκτη δόση είναι το πρόβλημα!

Από την άλλη πλευρά η ανακοίνωση ότι η συνεδρίαση του Eurogroup έχει ακυρωθεί έγινε από τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, όμως, την ίδια ώρα, μαζί με τον Επίτροπο Ρεν, διαβεβαίωνε πως η αναβολή της εκταμίευσης το Νοέμβριο δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα!

Το θέατρο του παραλόγου είχε και άλλη πράξη: Στην χθεσινή «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου, ο κ Βενιζέλος είπε πως «δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο», ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα Γιουνκέρ και Ρεν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2013 και το 2014!

Για την διαδικασία πάλι της ανταλλαγής ομολόγων, (PSI), ο μεν κ. Βενιζέλος απάντησε σιβυλλικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως «αυτά τα πράγματα δεν λέγονται», οι δε αξιωματούχοι της ΕΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών, λέγοντας ότι εξετάζουν «τεχνικές αναθεωρήσεις»!

Το θέατρο του παραλόγου είχε και νέες αποφάσεις – συμφωνίες σχετικά με τις εγγυήσεις που απαιτεί η Φινλανδία.

Τελικά, η Ελλάδα θα δώσει ως εγγύηση κρατικά ομόλογα 880 εκ ευρώ και η Φινλανδία, λέει, θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι «υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό συγκεκριμένα για την Ελλάδα δεν διευκρινίστηκε, αλλά φαίνεται ότι το όφελος θα το έχουν οι δανειστές, καθώς από την συμφωνία που επετεύχθη προκύπτει πως οι χώρες που θα ζητήσουν και θα λάβουν εγγυήσεις θα καταβάλουν σε αντάλλαγμα εφάπαξ και σε μία δόση τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, ενώ θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

Επίσης, στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει – και εδώ φαίνεται ότι «καλύπτεται» κάπως η Ελλά
Keywords
Τυχαία Θέματα