Θρίαμβος Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έγινε χθες ο δεύτερος πολιτικός που κερδίζει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Τουρκίας, από το 1946 που ισχύει το πολυκομματικό σύστημα. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ κέρδισε ποσοστό της τάξεως του 50,24%, ποσοστό υψηλότερο και από αυτό του 46,58% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές
του 2007. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα του Ερντογάν κερδίζει 325 έδρες στο σύνολο των 550 εδρών του τουρκικού Κοινοβουλίου, μην καταφέρνοντας όμως να .....
εξασφαλίσει τις 330 ή περισσότερες έδρες που θα του επέτρεπαν να προχωρήσει, έστω και με δημοψήφισμα στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρώτο κόμμα και πολιτικός που είχε καταφέρει να εκλεγεί σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές στις εκλογές του 1950, του 1954 και του 1957.

"Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν" είπε ο Ερντογάν που βγήκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, για να χαιρετίσει το πλήθος των οπαδών του καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε συναίνεση προκειμένου να επιτευχθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση.

"Ο λαός μας έδωσε το μήνυμα για να θεσπίσουμε νέο σύνταγμα μέσω της συναίνεση και της διαπραγμάτευσης" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Θα είμαστε ταπεινοί...Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και αυτά που δεν είναι στη βουλή, με τα ΜΜΕ, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τους πανεπιστημιακούς, με τον καθένα που έχει κάτι να πει".

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ακόμη ένα σύνταγμα που θα δίνει έμφαση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και θα "αγκαλιάζει" όλα τα κόμματα και την κοινωνία.

Ακόμη στο μήνυμά του υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη του κόσμου.

"Πιστέψτε με, το Σεράγεβο κέρδισε σήμερα την ίδια νίκη με την Κωνσταντινούπολη, η Βηρυτός κέρδισε το ίδιο όπως η Σμύρνη, η Δαμασκός όπως η Άγκυρα , η Ραμάλα, η Ναμπλούς, η Τζενίν, η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ, κέρδισαν το ίδιο όπως το Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας" υπογράμμισε ο Ερντογάν προϊδεάζοντας για το ρόλο που επιθυμεί να παίξει στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των υπόλοιπων κομμάτων, το ακροδεξιό κόμμα, το "Εθνικιστικό Κίνημα", κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%, ποσοστό που προαπαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, συγκεντρώνοντας το 13% των ψήφων και κερδίζοντας 17 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2007, τότε είχε καταφέρει να κερδίσει 71 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Επίσης, το κεντροαριστερό "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα" συγκέντρωσε το 26% των ψήφων κερδίζοντας έτσι 136 έδρες, 24 περισσότερες από αυτές που είχε κερδίσει το 2007.

Σημαντική νίκη κατάφεραν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι
Keywords
Τυχαία Θέματα