Τι φοβούνται ΔΝΤ και ΕΕ ! To παράδειγμα της Ισλανδίας και η “σιγή ασυρμάτου” στην Ελλάδα!

Το 2008,η Ισλανδία επτώχευσε. Δηλαδή, δεν απέφυγε αυτό το οποίο προσπαθούμε να αποφυγούμε εμείς εδώ και δυο χρόνια...

Λάζαρος Ελευθεριάδης
«Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία BBB, δηλ στην κατηγορία “επενδύσεις”, μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις ...
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την
ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch.

Διαβάζοντας αυτήν την ανακοίνωση μου έρχεται στην σκέψη, ο οίκτος με τον οποίον αντιμετωπίζαμε την κατάστασή της (την πτώχευσή της) και τί λέγαμε το 2008, εδω στην Ελλάδα, γι’αυτήν την χώρα, η οποία επτώχευσε το 2008 και αρνήθηκε την “προσφορά” του ΔΝΤ και της ΕΕ να την “σώσουν”.
Η Ισλανδία επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από τον δικό μας και τέσσερα χρόνια μετά, όλη η οικονομική της “εικόνα” έχει γίνει πάρα πολύ καλύτερη, σήμερα είναι στο επίπεδο του “αξιόπιστου δανειολήπτη”, κατά την αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Το 2008,η Ισλανδία επτώχευσε. Δηλαδή, δεν απέφυγε αυτό το οποίο προσπαθούμε να αποφυγούμε εμείς εδώ και δυο χρόνια. Το χρέος της το 2007,ένα χρόνο πριν “πτωχεύσει” ήταν 90% του ΑΕΠ της.

Κάπου εκεί ήρθε και η οικονομική κρίση του 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ.

Εμφανίστηκαν το ΔΝΤ και η ΕΕ, οι οποίοι, πρότειναν να αναλάβουν να “σώσουν” τη Ισλανδία απο την κακή οικονομική κατάσταση στην οποίαν είχε περιέλθει.

Οι Ισλανδοί όμως αποφάσισαν να κάνουν “πρόωρες εκλογές”, τον Απρίλιο του 2009, απο τις οποίες προέκυψε κυβέρνηση, η οποία με την “συμπαράσταση” της ΕΕ και του ΔΝΤ, έπρεπε να επιβαρύνει τούς πολίτες με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον, αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο ο οποίος ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών.

Εν ολίγοις, άπαντες οι “συμπαραστεκόμενοι”, ΔΝΤ, ΕΕ, και ντόπιοι δοσίλογοι, προσπαθούσαν δια “κοινοβουλευτικού πραξηκοπήματος” (ανάλογο της χώρας μας), να αναγκάσουν τούς Ισλανδούς πολίτες να “πληρώσουν” τα χρέη των Τραπεζιτών.

Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για εκλογές, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να της στερήσει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος !!!. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να “παγώσει” τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών.

Τα επιχειρήματα όπως τα περιγράφει ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός, ήταν:

«Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε χώρα της Λατινικής Αμερικής“.
Στο δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο του 2010, το 93% των Ισλανδών πολιτών, ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών, και υπέρ της στάσης πληρωμών, για ένα χρέος το οποίο δημιουργήσαν οι Τράπεζες και δεν αφορούσε τούς Ισλανδούς πολί
Keywords
Τυχαία Θέματα