Τί ζητάει η τρόικα για να δώσει το πράσινο φως για την έκτη δόση

Την υλοποίηση σειράς μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, πλην, όμως, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έλευσης των μελών της τρόικα και επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την απόσπαση της θετικής του γνώμης ως.....
προς την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγάλο αγκάθι του ελλείμματος,
το οποίο καθώς φαίνεται μέχρι το τέλος του έτους, ίσως να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 9%, σαφώς υψηλότερο ποσοστό από τις αρχικές προβλέψεις , περί του 7,6%, δεν αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, καθώς και αυτοί αποδέχονται μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού η εφαρμογή της σφικτής εισοδηματικής πολιτικής σε συνδυασμό με την επιβολή έκτακτων εισπρακτικών μέτρων έχει οδηγήσει τη χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.

Ωστόσο, η τρόικα είναι βέβαιο πως θα θελήσει να λάβει όχι απλώς δεσμεύσεις, αλλά να δει χειροπιαστές εξελίξεις στα διάφορα πεδία κυβερνητικής πολιτικής.

Στον τομέα της υγείας θα πρέπει να τεθεί φραγμός στις υπερβολικές δαπάνες του τομέα υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το υπουργείο Υγείας είχε αναλάβει τη δέσμευση για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του α' εξαμήνου η πορεία των σχετικών δαπανών κινείται με πτώση 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι προβολές για το έτος δείχνουν με ασφάλεια πως η συνολική κάμψη θα κυμανθεί πάνω από το 10%. Αυτό σημαίνει πως ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται ασφαλώς. Μάλιστα το υπουργείο παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες που δίνουν εύρος οφέλους μεταξύ 275-320 εκατ. ευρώ και με τους οποίους συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Επιπλέον απαιτούν να μπει άμεσα μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, καθώς επίσης και να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς επίσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με την παράλληλη κατάργηση και των συλλογικών συμβάσεων και τη «απελευθέρωση» των επιχειρησιακών συμβάσεων από την επιπλέον γραφειοκρατία.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους τομείς, στους οποίους παρατηρείται εξίσου σημαντική καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έσοδα της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων και ως το τέλος του έτους το ποσό αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που με τις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις, φαντάζει εντελώς ανέφικτο να επιτευχθεί.

Επιπλέον, μεταξύ των άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, κατά την τρόικα, συγκαταλέγεται η άμεση ισχύ του ενιαίου μισθολογίου, η μείωση του προσωπικού των ΔΕΞΟ και η εξίσου άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό
Keywords
Τυχαία Θέματα