Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Ομπάμα

Λιάνα Μυστακίδου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μοιάζει με λιοντάρι που βρυχάται. Πιστεύει ότι πέτυχε τους στόχους του κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Ομπάμα πήρε αυτά που ήθελε και του έδωσε μόνο υποσχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενημερώνεται άμεσα για κάθε κίνηση των «τρομοκρατών» και να προμηθευτεί υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, τώρα που ναυάγησε η συμφωνία για τα....
Heron με το Ισραήλ. Επειδή ξέρει
βέβαια, ότι μια τέτοια απόφαση δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις:

- Να πουλήσουν οι ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου τα αεροσκάφη. –Να τα νοικιάσουν στην Τουρκία.

–Να αφήσουν στη Βάση του Ιντιρλίκ τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, για να μπορέσει να επωφεληθεί η Άγκυρα από αυτά.

Ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε να βοηθήσει, αλλά ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι με το Ισραήλ και τόνισε ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες πετρελαίου στην ΑΟΖ.

Έκοψε τα φτερά του κ. Ερντογάν με τον πιο αυστηρό τρόπο που μπορούσε. Φυσικά, το φλέγον ζήτημα για τις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και σίγουρα το θέμα αυτό θα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών.

Μερίδα του τουρκικού Τύπου εκτιμά ότι ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.
Εάν, όντως , έγινε μια τέτοια πρόταση σίγουρα ο κ. Ερντογάν, σαν έξυπνος διαπραγματευτής, απέσπασε κάποια ανταλλάγματα από την Αμερική.

Ενδέχεται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος και η εκχώρηση άδειας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να είναι ένα από αυτά.

Θα πρέπει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να μην επαφίεται σε ανακοινώσεις του τύπου «η συμφωνία Τουρκίας –ψευδοκράτους είναι ανυπόστατη» και ας μας πει τι προτίθεται να κάνει.

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που ένας υπουργός της δέχεται να τον γιαουρτώνουν οι πολίτες και άλλος, νιώθει ευτυχής που η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση της Τρόικας; Ποιοι θα υψώσουν το ανάστημα τους σε αυτές τις προκλήσεις;

Και για να απαλύνουμε λίγο την πικρία και την κατάθλιψη μας δανειζόμαστε από τον Τούρκο συνάδελφο Νιχάτ Γκέντς, την παρομοίωση που έκανε με την αλεπού και το λιοντάρι, για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ.

«Ζούσε κάποτε μια αλεπού που δεν είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή της λιοντάρι. Γνώρισε μια φορά ένα λιοντάρι στο γραφείο του Μπους και κατατρόμαξε. Συναντήθηκε και άλλες φορές μαζί του και ελαττώθηκε ο φόβος της. Την ώρα που αναλογιζόταν γιατί φοβάμαι το λιοντάρι και το κοίταζε επίμονα, αφηρημένα, το λιοντάρι τη ρώτησε: «Τι με κοιτάζεις βρε;».

Η αλεπού με αυτοπεποίθηση και αλαζονεία του είπε: «Τι σε νοιάζει βρε μπάσταρδε;». Το λιοντάρι οργισμένο κατασπάραξε την αλεπού. Την ώρα που ψυχομαχούσε
Keywords
Τυχαία Θέματα