Τηλεφωνικές συνδιασκέψεις πριν το άνοιγμα των αγορων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, να λάβει σήμερα την τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε μια πηγή της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την....
πηγή αυτή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ
και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η ΕΚΤ θα εκδόσει κάποια σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της που αναμένεται να γίνει το απόγευμα σήμερα.


Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, "πρόκειται εκτάκτως την Κυριακή, κατά τις απογευματινές ώρες, να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις κορυφαίων στελεχών της, με τη διαδικασία της τηλε-διάσκεψης", κάτι ασυνήθιστο, "αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το θέμα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα" ανέφεραν, μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς, πηγές της ΕΚΤ.

Να υπενθυμήσουμε ότι στην ΕΚΤ μια μειοψηφία στο Δ.Σ., οι "σκληροί", εναντιώνονται, διαχρονικώς και γενικώς, στην αγορά ομολόγων.

Στο μεταξύ, συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών και άλλων αξιωματούχων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη και με βάση το νέο δεδομένο που προέκυψε και αφορά στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Standard & Poor's.


Οι υφυπουργοί των Οικονομικών του G20(οκτώ πλούσιες, 12 ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες) πραγματοποίησαν τηλε-διάσκεψη περίπου απ τις 01.30 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, "μια ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών", δήλωσε μιλώντας στο Ρόιτερς μια πηγή απ το βραζιλιάνικο υπουργείο των Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου, ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα" δήλωσε.


Η πηγή αυτή είπε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός. "Η G7 συνεδρίασε τηλεφωνικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν,προήδρευε στη συνεδρίαση -δεδομένου ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία τόσο της G7 όσο και της G20.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 έχει οριστεί να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία.

"Καθολική εμπιστοσύνη στη στερεότητα της αμερικανικής οικονομίας έχει η γαλλική κυβέρνηση", διαβεβαίωσε αργά σήμερα, μιλώντας με το Γαλλικό πρακτορείο, ο υπουργός της Οικονομίας της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουέν.

Κ
Keywords
Τυχαία Θέματα