Το αλφαβητάρι της αναδιάρθρωσης

«Αντιτίθεμαι στην ήπια αναδιάρθρωση, γιατί δεν ξέρω τι σημαίνει. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει». Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι μπορεί να είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όμως, όπως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις λύσεις που το τελευταίο διάστημα πέφτουν στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος.
Από την αναδιάρθρωση στην επιμήκυνση και από εκεί στο reprofiling και το soft restructuring. Στην προσπάθειά τους να μην.....
τρομάξουν την αγορά, τις τράπεζες, τους ψηφοφόρους ή τους συνομιλητές τους, όσοι έχουν αναλάβει να βρουν μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα έκλεισαν τα βιβλία των οικονομικών και άνοιξαν τα… λεξικά, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο διαδικτυακός οικονομικός τόπος Isotimia. gr, επισημαίνοντας ότι υιοθετήται πλέον ένα άνευ προηγούμενου "παιχνίδι λέξεων" με σκοπό να αποφευχθεί ο πανικός στη αγορά.
Αναλυτές και δικηγόροι ανατρέχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να βρουν έστω κάποιο προηγούμενο γι’ αυτές τις νέες μεθόδους που σκαρφίζονται οι Ευρωπαίοι και να διαπιστώσουν τι περιμένει τους ομολογιούχους. Πίσω από αυτή τη σύγχυση, όμως, κρύβεται ένα σκληρό παζάρι, κυρίως μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Ευρωπαίων πολιτικών, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πασχίζουν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση ως τα τέλη του Ιουνίου.

* Default: Είναι η λέξη που τρέμουν οι αγορές, αυτό που στα ελληνικά μεταφράζεται ως χρεοκοπία. Και ενώ ο ξένος Τύπος και οι οίκοι αξιολόγησης τη χρησιμοποιούν ευρέως, τα εγχώρια μέσα συνηθίζουν να αποφεύγουν μια τόσο βαριά λέξη, προτιμώντας τον λίγο πιο… «ευγενικό» όρο της στάσης πληρωμών. Τεχνικά, ορίζεται ως το γεγονός όπου ένας εκδότης ομολόγων αποτυγχάνει να αποπληρώσει το χρέος του ακριβώς με τον τρόπο στον οποίο είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές του. Έτσι, η όποια αδυναμία του εκδότη να αποπληρώσει τόκους ή κεφάλαιο συνιστά default. Λίγο πολύ το ίδιο πιστεύουν οι οίκοι αξιολόγησης και για τη λεγόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεται ως selective default, δηλαδή επιλεκτική στάση πληρωμών.

* Reprofiling ή soft restructuring: Βλέποντας ότι η χρήση του όρου αναδιάρθρωση είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένη για τις αγορές (αφού στις συνειδήσεις όλων έχει συνδεθεί με ένα νέο κύμα ζημιών για τον τραπεζικό κλάδο), οι Ευρωπαίοι προτιμούν τελευταία να μιλούν για μια ήπια αναδιάρθρωση, που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με το λεγόμενο reprofiling. Ο όρος βρέθηκε στα στόματα όλων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, με την Ευρώπη να κινείται προς τη λύση μιας εθελοντικής συμφωνίας όπου οι πιστωτές θα αντάλλασσαν τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους με άλλα, πιο μακρινής λήξης αλλά ίδιας ονομαστικής αξίας. Όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι αποφασισμένος να μπλοκάρει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης. Τα ξένα μέσα μετέφεραν το σχεδόν πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και των πολιτικών της Ευρωζώνης, όταν ο Τρισέ έκανε την κίνηση ματ: Απείλησ
Keywords
Τυχαία Θέματα