Το χρονολόγιο της πτώχευσης της Ισλανδίας !!!

Ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα
Λάζαρος Ελευθεριάδης

Οι οικονομικές δυσκολίες της Ισλανδίας έγιναν εμφανείς, το φθινόπωρο του 2008, και ως όροι έγιναν οι αυστηρότεροι στην παγκόσμια πιστωτική αγορά.

Στίς Ισλανδικές τράπεζες οφείλεται η περίπου έξι φορές αύξηση του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας (ΑΕΠ), και όταν οι ....
διεθνείς “αγορές-πιστωτές”, στέρεψαν, απέμειναν ανίκανες
να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια.

Παρακάτω είναι ένα χρονολόγιο των γεγονότων που οδήγησαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί:

Στίς 29 Σεπτεμβρίου 2008, η ισλανδική κυβέρνηση λαμβάνει το 75% των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Glitnir, αφού αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης.

Στίς 6 Οκτώβρη του 2008, η “εμπορία μετοχών” αναστέλλεται, σε έξι από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, απο την OMX Nordic Exchange Ισλανδία.

Η κυβέρνηση προσφέρει μια “απεριόριστη εγγύηση” για όλους τους αποταμιευτές και το κοινοβούλιο της Ισλανδίας, η “Althing”, περνά νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρέμβει εκτενώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισλανδίας.

Στίς 7 Οκτωβρίου του 2008, η κυβέρνηση της Ισλανδίας αναλαμβάνει τον έλεγχο της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζες της χώρας, Landsbanki και Glitnir.

Στίς 8 Οκτωβρίου του 2008, η Ισλανδία παίρνει τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας, της Kaupthing, στον απόηχο της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να επικαλεστεί “αντιτρομοκρατική νομοθεσία”, για να παγώσει περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στίς 9 Οκτωβρίου ο Ισλανδός πρωθυπουργός κ. Geir Haarde επικρίνει τη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ήταν "αναστατωμένος" και "συγκλονισμένος", όταν η βρετανική κυβέρνηση, επικαλέστηκε "εχθρική" αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να “παγώσει” περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών τραπεζών, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στίς 10 Οκτωβρίου του 2008, ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, καταδικάζει τον χειρισμό της Ισλανδίας, για την κατάρρευση των τραπεζών της, και την αδυναμία της να εγγυηθεί τις καταθέσεις των αποταμιευτών Βρετανών.

Λέει ότι η πολιτική της (της Ισλανδίας), ήταν «αποτελεσματικά παράνομη" και "εντελώς απαράδεκτη".

Στίς 15 Οκτωβρίου του 2008, η Κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μειώνει τα επιτόκία της χώρας κατά 3,5%, από το ρεκόρ του 15,5%. Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο μία δικηγορική εταιρεία έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση της Ισλανδίας να συντάξει μήνυση κατά των βρετανικών αρχών.
Οι πολιτικοί αυτής της χώρας αποτελούν “φάρο” προάσπισης των Εθνικών συμφερόντων μιάς μικρής χώρας.

Στίς 17 Οκτωβρίου του 2008, το ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο “απέτυχε” στίς “αποδόσεις” των ισλανδικών τραπεζών, προσεγγίζει στο £ 1 δις.

Στίς 20 Οκτωβρίου του 2008, οι οικονομικές αρχές της Ισλανδίας ανακοινώνουν επίσημα τη δημιουργία νέω
Keywords
Τυχαία Θέματα