ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πολυσήμαντες δηλώσεις με πολλούς αποδέκτες έκανε ο Παναγιότατος κατά την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι
1.) Η Ορθοδοξία έχει την αλήθεια και επομένως και την αδήριτη υποχρέωση να διαλέγεται με όλους για να προσελκύσει τους καλοπροαίρετους.
2.) Καταδίκασε τον ζηλωτισμό και μάλιστα αυτόν που εκπροσωπεί η Μονή Εσφιγμένου ως οθνεία συμπεριφορά προς
το ήθος της υπακοής του μοναχισμού.
3.) Διαβεβαίωσε ότι κατά τους διαλόγους δεν γίνονται παραχωρήσεις σε θέματα πίστεως.
4.) Παραδέχθηκε ότι ο διάλογοι καρκινοβατούν και....
δεν παράγουν αποτέλεσμα.
5.) Είπε όμως επίσης ότι ακόμη και μια καλοπροαίρετη ψυχή αν ελκυσθεί στην Ορθοδοξία είναι επαρκής λόγος για να συνεχιστούν οι διάλογοι.
6.) Καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό και είπε ότι η αίρεση αυτή δεν έχει θέση στη πολιτεία του Αθωνα που ζει τον υπερεθνικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας ως ουσιαστικό στοιχείο της ζωής του.
7.) Διατράνωσε την πεποίθηση ότι - πριν την επίτευξη δογματικής συμφωνίας-, δεν τίθεται θέμα ένωσης των αιρετικών με την Εκκλησία.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Οι δηλώσεις του Παναγιότατου δημιουργούν - σε πολλά - ευφορία στην ψυχή των πιστών.
Οντως! Ο διάλογος της Εκκλησίας με τους αιρετικούς, τους αλλόθρησκους και τους άθεους είναι επιβεβλημένο χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

ΟΙ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, ΔΕΝ έκανε αποτείχιση - όπως εσφαλμένα νομίζουν πολλοί - αλλά μνημονεύει τον αιρετικό και σχισματικό Παλαιοημερολογίτη Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Κιούση. Επομένως η αδελφότητα αυτή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκείται στον Αθωνα επειδή ούτε σχισματικοί, ούτε αιρετικοί επιτρέπεται να εγκαταβιώνουν στο Αγιον Ορος.

Αυτό πρέπει να το προσέξουν όσοι δεν κατανοούν - ή προσποιούνται ότι δεν κατανοούν - ότι οι Παλαιοημερολογίτες δεν είναι απλά αποτειχισμένοι αλλά σχισματικοί και αιρετικοί.

Η Αποτείχιση - υπό ορισμένες προυποθέσεις - είναι επιτρεπτή. Το Σχίσμα και η Αίρεση ΠΟΤΕ. Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να υπερασπίζονται τους σχισματικούς και αιρετικούς, επειδή αντί να προσφέρουν υπηρεσία στον αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού, τον υποσκάπτουν καίρια.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΑΛΛΑ...

Ανακουφισθήκαμε μεν με τις διαβεβαιώσεις του Παναγιότατου ότι η δογματική συμφωνία είναι προυπόθεση της ένωσης των αιρετικών με την Εκκλησία πλήν όμως οι λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχη μόνον τότε θα δώσουν σιγουριά στους πιστούς αν σταματήσει να επικαλείται το κύρος των Αθηναγόρα και Μελίτωνα Χατζή, αν σταματήσει να μιλά για την “Ρωμαιοκαθολική “Εκκλησία””, αν δεν ξανακάνει συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους, αν δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι προδοτικές συμφωνίες του Μπαλαμάντ και του Σαμπεζύ και τα κακόδοξα κοινά κείμενα της Ραβέννας, του Ρίο και του Πόρτο Αλέγκρε δεν ισχύο
Keywords
Τυχαία Θέματα