ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Καθημερινά μας έρχονται μηνύματα που δείχνουν ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αποδέχονται την εκθρόνιση και καθαίρεση του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου.
Η μία μετά την άλλη οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μιλούν για τον “μοναχό Αρτέμιο”. Οχι απλά δεν τον αναγνωρίζουν ως επίσκοπο Ράσκας ή έστω πρώην Ράσκας, αλλά επιπλέον τον.....
θεωρούν εστερημένο κάθε ιερατικής εξουσίας.

ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ
________

Κάποιες νέες παραπλανητικές ή και ευσεβοποθικές ειδήσεις
περί του αντιθέτου (που δημοσιεύθηκαν σε ιστολόγιο που ελέγχει ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βαδραχάνης), ότι η Εκκλησία της Ρωσίας δήθεν θα ανεγνώριζε τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο ως κανονικό επίσκοπο Ράσκας, εξανεμίσθηκαν οριστικά μετά τη δημοσίευση των ανακοινώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Πατριαρχείου Ρωσίας.

Και μόνον η συμπερίληψη του Πατριαρχείου Ρωσίας μεταξύ των Εκκλησιών που αποδέχονται τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα κανονικής διευθέτησης της κρίσεως υπέρ του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ
____________

Προσπάθησα, από την αρχή και κατ’ επανάληψη, να προειδοποιήσω ότι οι αποφάσεις των συνόδων δεν ακυρώνονται αυτόματα επειδή σημειώθηκαν παρατυπίες αναφορικά με τη σύγκληση ή τη διαδικασία εκδίκασης μιας υπόθεσης, αλλά μόνον από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, που θα ήταν δυνατόν να συγκροτηθεί με προσφυγή στο έκκλητο.

Δυστυχώς τα λόγια μου “ηχούσαν εις ώτα μη ακουόντων”.

Αλλοι πήραν το θέμα “πατριωτικά”, άλλοι το θεώρησαν ως υποχρέωσή τους να στοιχηθούν προς τη γραμμή που έδωσε ο π. Θεόδωρος Ζήσης, άλλοι έκαναν εντελώς άσχετες συγκρίσεις με τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο, άλλοι παρέβλεπαν τις ουσιαστικές και πολλές διαφορές της περίπτωσης του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου με την αντίστοιχη του Ιερού Χρυσοστόμου κοκ.

Νομίζω ότι τώρα η κατάσταση πρέπει να ξεκαθάρισε. Πάσα ελπίς απέλιπεν τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο.

Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΛΥΣΕΙΣ
________

Επομένως υπάρχουν δύο λύσεις.

Η μία είναι να προσεγγίσει ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος τη Σερβική Ιεραρχία και να ζητήσει αναψηλάφηση της υπόθεσης και να αποδεχθεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεοδόσιο ως τον κανονικό Μητροπολίτη Ράσκας, και να ζητήσει από τη Σερβική ιεραρχία να τον επαναφέρει ως Μητροπολίτη πρώην Ράσκας και να του παρασχεθεί το δικαίωμα - όπως και στους μοναχούς και τις μοναχές που τον ακολουθούν - να επιστρέψουν στις μονές της μετανοίας τους.

Αυτή είναι κατά Θεόν λύση.

Κατά Θεόν λύση επίσης είναι αυτή που ακολούθησε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός που είπε ότι “δεν αναγνωρίζω τίποτα από όλα όσα έγιναν και αφήνω τα πάντα στην κρίση του Θεού κα
Keywords
Τυχαία Θέματα