Το πραγματικό ερώτημα

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο πολιτικό όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Είναι βαθύτατα οικονομικό, διότι ακόμα και αν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, δεν θα λυθεί και το οικονομικό. Απλώς, η λύση του πολιτικού προβλήματος, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να μπει σε ένα δρόμο η λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Με λύση του οικονομικού προβλήματος, εννοούμε την ανάκτηση του απολεσθέντος
βιοτικού επιπέδου σε.....
έναν χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Τέλος του 2012, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα κυμανθεί γύρω στα 205 δις. Μετά από πέντε χρόνια διαρκούς και εμβαθυνόμενης ύφεσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει μειωθεί περίπου κατά 20%. Δηλαδή, το μέσο βιοτικό επίπεδο θα έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα έχουν χάσει πάνω από το 50% του πραγματικού εισοδήματος και κάποιες άλλες το 100% (απολυμένοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες).

Ο στόχος των επόμενων ελληνικών κυβερνήσεων με χρονικό ορίζοντα τη δεκαετία, θα πρέπει να είναι η ανάκτηση του επιπέδου εισοδήματος του 2008, δηλ. η ανάπτυξη, η μεγέθυνση του ΑΕΠ και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μεγέθυνση της γεωργίας, του τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και επενδύσεις αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας σε παλιούς και νέους κλάδους και προϊόντα.

Για να είναι πραγματοποιήσιμος ο προαναφερθείς μακροπρόθεσμος στόχος, θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να αποφευχθεί η χρεοκοπία, να καταπολεμηθεί η ύφεση και μεσοπρόθεσμα να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας, ώστε να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά πρόσημα στην ανάπτυξη.

Η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή, συνοδευόμενη από διάρρηξη των σχέσεων με τους εταίρους μας, θα είναι άκρως καταστροφική. Μόνο ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες, άγνοια, σκέψεις εν θερμώ , άρνηση πρόβλεψης ή αδυναμία αντίληψης λόγω απουσίας ουσιαστικής πληροφόρησης για το τι μπορεί να σημαίνει η έλλειψη «συναλλάγματος» για εισαγωγή πετρελαίου, φαρμάκων, τροφίμων, πρώτων υλών, ημικατεργασμένων προϊόντων, εξαρτημάτων, ανταλλακτικών, μηχανημάτων κ.α για τη λειτουργία της οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις ή προτάσεις για επιστροφή στη δραχμή. Ένα προσεκτικό «διάβασμα» της σύνθεσης των εισαγωγών της χώρας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής, μπορεί εύκολα να πείσει για το μέγεθος των ελλείψεων οι οποίες θα προκύψουν και για την οικονομική κατάρρευση η οποία θα επακολουθήσει. Μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί ένα ουσιαστικό και δημόσιο «debate», με την αντιπαράθεση επιχειρημάτων ώστε να είναι δυνατή μία πραγματική σκιαγράφηση των συνεπειών στην καθημερινότητα από μία άταχτη χρεοκοπία ή από τα προτεινόμενα, πιθανολογούμενα αποτελέσματα της επιστροφής της δραχμής, ώστε η κοινή γνώμη να μπορέσει να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη.

Αδρανοποίηση της οικονομίας λόγω α
Keywords
Τυχαία Θέματα