"Το ρίσκο Νετανιάχου με την Ελλάδα,πέτυχε",γράφουν οι ισραηλινοί

Με τίτλο «Ο γάμος αλά ελληνικά του Νετανιάχου» και υπότιτλο «Ο Νετανιάχου επενδύει στις σχέσεις του με την Ελλάδα εδώ και ενάμισι χρόνο και το ρίσκο του (gamble) απεδείχθη επικερδές, καθώς η Ελλάδα εμπόδισε την αναχώρηση των πλοίων του στολίσκου από τα λιμάνια της προς τη Γάζα», η Haaretz δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Barak Ravid, το οποίο χαρακτηρίζει
ως άκρως επιτυχή την προσέγγιση Ισραήλ-Ελλάδας, σε.....
επίπεδο Πρωθυπουργών, με αφορμή την ελληνική στάση έναντι του στολίσκου για τη Γάζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι η προσωπική επένδυση του Νετανιάχου στις σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, κατά τον οποίο ενδυναμώθηκαν οι διπλωματικοί δεσμοί με την ταλαιπωρημένη (floundering) ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στο στολίσκο για τη Γάζα.


Σε προχθεσινή (30/6) ομιλία του, ο Νετανιάχου υπενθύμισε τις διπλωματικές προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τη διεθνή κοινότητα για την παρεμπόδιση του απόπλου του στολίσκου. Ο μόνος ηγέτης στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου. Την προηγούμενη μόλις μέρα (29/6) ο Ισραηλινός Π/Θ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του και τον εκλιπαρούσε να εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές απόφαση απαγόρευσης του απόπλου πλοίων από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα. Σε αντίθεση με παλαιότερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε θετικά, και σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που ενεπλάκη στις συνομιλίες μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, το Ισραήλ γνώριζε από το απόγευμα της Πέμπτης (30/6) ότι η Ελλάδα σχεδίαζε να εκδώσει την επιθυμητή απόφαση.


Το ‘ειδύλλιο’ ΠαπανδρέουΝετανιάχου, συνεχίζει το δημοσίευμα, ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2010, όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τυχαία στο εστιατόριο «Πούσκιν» στη Μόσχα. Ο Νετανιάχου, αξιοποιώντας την ευκαιρία άρχισε να μιλά με τον Έλληνα Π/Θ για τον εξτρεμισμό της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ και πολύ γρήγορα έγιναν φίλοι. Έκτοτε οι δύο Πρωθυπουργοί συνομιλούν τηλεφωνικά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εντωμεταξύ, ο τουρκικός στολίσκος για τη Γάζα το Μάιο του 2010 προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Ελλάδας, οι οποίες άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ και δεν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πείσουν τον κ. Παπανδρέου.


Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, μετά από 30 χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε την Αθήνα, περνώντας μια ολόκληρη μέρα με τον Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους σε ένα κοντινό νησί.
Ισραηλινοί διπλωμάτες μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του περασμένου ενάμισι έτους ενδυναμώθηκε θεαματικά: Η επικοινωνία των υπηρεσιών πληροφοριών έχει αυξηθεί, η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) έχει πραγματοποιήσει σειρά κοινών ασκήσεων με την Ελληνική αεροπορία, ενώ ο Νετανιάχου
Keywords
Τυχαία Θέματα