Το rollover του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με στόχο περίπου 50 - 60 δις ευρώ

Θα συμμετάσχουν 60 - 70 τράπεζες και ασφαλιστικές – Καταλύτης η ΕΚΤ και το EFSF για να αποφευχθεί credit event

Το σχέδιο της Βιέννης, δηλαδή το rollover των ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη ξεκινήσει και πλέον με βάση τα πρώτα στοιχεία περίπου 60-70 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες είναι θετικές να συμμετάσχουν σε μια τέτοια
διαδικασία εθελοντικά από τις....
πρώτες επαφές που έχουν υπάρξει.
Η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να φθάσει τα 50 -60 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου. Αυτό το πακέτο, το οποίο πιθανόν να φτάσει τα 150 δισ. ευρώ, εκτός από τη συμμετοχή των ιδιωτών, θα καλυφθεί από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων 50 δις και από δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ.

Με βάση το σχέδιο που φαίνεται ότι εξετάζεται τα ομόλογα λήξης 2012 με 2015 θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν να αντικατασταθούν με διαδικασία roll over για 7 χρόνια και με κουπόνι ή σταθερό ή αυξημένο κατά 0,50% σε σχέση με το υφιστάμενο στα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη χρονική ζώνη 2012 με 2015. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μέσο εύρος κουπονιού βρίσκεται στο 4,5% περίπου στο ελληνικό χρέος, ενώ τα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι περί τα 135-140 δις ευρώ. Ρόλο κλειδί θα διαδραματίσει τόσο η ΕΚΤ όσο και το EFSF.

Ποιοι συμμετέχουν

1)Οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα συναινέσουν σε roll over. Συνολικά κατέχουν 70 δις ευρώ περίπου αλλά προφανώς δεν θα συμπεριληφθούν όλα.
Οι ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον οι 15 μεγαλύτερες θα συμμετάσχουν στην διαδικασία rollover.
2)Οι Γαλλικές τράπεζες ήδη έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους η Societe Generale και η Credit Agricole θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης θα συμμετάσχει τόσο η BPCE καθώς και η BNP Paribas.
4)Οι Γερμανικές τράπεζες τουλάχιστον 6 με 8 φαίνεται ότι συμφωνούν και θα συμμετάσχουν.
5)Εσχάτως και η UniCredit ανέφερε ότι θα εξέταζε roll over.
6)Η Dexia επίσης θα συμμετάσχει σε ελληνικό rollover.
7)Ο καταλύτης όμως στην όλη διαδικασία είναι η ΕΚΤ. Αν συμμετάσχει που είναι και το πιθανότερο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμιστεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης αλλά να μην υπάρξει Credit Event.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει 48 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα άμεσα.
Περίπου 54 με 55 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα έμμεσα από τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και 65 δις ευρώ εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για να παράσχει ρευστότητα στην ΕΚΤ.

Ποιοι θα συμμετάσχουν σε rollover

15 ελληνικές τράπεζες 55 δις ευρώ – Θετικές
ΕΚΤ 48 δις ευρώ - Το εξετάζει
Γερμανικές τράπεζες 16 δις ευρώ – Θετικές
Γαλλικές τράπεζες 15 δις ευρώ - Θετικές
Ασφαλιστικά Ταμεία Ελλάδος 15 – 17 δις ευρώ – Θετικά


Οι μεγαλύτερες τράπεζες
Κάτοχοι ελληνικών ομολόγων

MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ – Θετική
BNP Paribas 5 δις ευρώ - Θετική
Societe Generale 2,4 δις ευ
Keywords
Τυχαία Θέματα